Home / Teknik Tekstiller / Makine ve kullanıcıların buluşması

Makine ve kullanıcıların buluşması

Linkedin

Alman Tekstil Makineleri Birliği (VDMA) girişimiyle, Almanya’nın önde gelen tekstil makineleri üreticileri ile Türk tekstil firmalarını buluşturan, ‘’Alman Teknolojisi Türk Tekstili ile Buluşuyor Konferansı’’nın ilki 12-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da ikincisi ise 15-16 Kasım tarihleri arasında Gaziantep de düzenlendi.

Özellikle teknik tekstillerin ön plana çıktığı konferansta Alman makinacılar, Türkiye pazarına gelen Uzak Doğu makinalardan rahatsızlar. Tekstilde söz sahibi olan Türkiye, Alman makinacılar için son derece önemli. Bu pazarın kaybedilmemesi için de en ince detayları düşünüyorlar. Teknik tekstiller, sürdürülebilirlik ve çevreye uyumlu makinalar konusunda ciddi araştırmalar ve yatırımlar yapıyorlar. Türk tekstil imalatçıları ise, daha düşük maliyetli, çevreye uyumlu, niş ürünler için teknolojik yeni makinalar ve satış sonrası teknik destek konularında kolaylıklar bekliyorlar. Böyle bir durumda son kararı yatırımcılar söyleyecekler. Makine alımı yaparken yatırım ve işletme maliyetlerinin iyi hesaplanması gerekiyor. Alman makine üreticileri Türkiye pazarından uzun vadeli pay almak istiyorlarsa, sektörde hizmet veren basın kuruluşlarının reklam bütçelerinde biraz daha esnek hareket etmelerini öneriyorum.

TÜRK TEKSTİLİ BÜYÜK BİR GELİŞME İÇERİSİNDE
Konferansın açılışında konuşan WDMA Başkanı Fritz P. Mayer, teknik tekstiller gibi yeni ürünler üretmenin, verimliliği artırarak rekabet gücünü yükseltmenin, üretim sırasında enerji ve kaynak tasarrufu sağlamının öneminden bahsederek, ‘’Önemli olan müşteri odaklı çalışmak ve performansı artırmak, sürdürülebilirlik’’ diye konuştu. Türk tekstil sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğine vurgu yapan Mayer, çok büyük ihracat yaptığını ve çok büyük iç tüketim potansiyeli olduğunu kaydetti. Mayer, ‘’Türk tekstili, Asya’daki rakiplerine karşı çok güzel mücadele ediyor. Sizin ortağınız olmaktan mutluyuz. Pazar payımız, sizin ülkenizde yüzde 40 artış gösterdi’’ dedi.

Konferansta konuşan İHKİB Başkanı İsmail Gülle, Türk tekstil sanayinin genel yapısı hakkında bilgi verdi. Gülle, tekstil sanayimizin hedeflerine ulaşabilmek için yeterli donanıma sahip olduğunu belirterek, özellikle teknik tekstil ve yenilikçi ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurguladı. Etkinlikte konuşan Kompozit Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu ise “Türkiye Kompozit Sektörü ve Teknik Tekstillerin Kompozit Sektöründeki Önemi”ne değindi.

DÜNYA TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Alman tekstil makine üreticilerinin konferansı, Türk tekstil sektöründe kapasite, üretim ve ihracat yönünden çok önemli yeri olan Gaziantep’te yapmalarından dolayı çok memnun olduğunu söyledi. Türkiye’nin, dünya tekstil sektöründe önde gelen ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti: ‘’Ülke olarak tekstil makinelerine son 20 yılda 106 milyar dolarlık yatırım yapmışız. Bunun içerisinde Almanya’nın payı yüzde 45’in üzerindedir. Bu, 43-45 milyar dolarlık bir yatırımı Almanya’dan almışız demek. Acaba biz tekstil olarak Almanya’ya ne kadar mal sattık, bunu da sorgulamamız gerekir. Buradaki çok değerli dostlarıma bir önerim olacak; öncelikle lütfen Almanya’daki tekstil ihracatçılarına, ‘Türkiye’den tekstil ithalatına öncelik vermelerini’ rica etmeniz lazım. Çünkü, sizden makineyi aldığımız zaman 10 yıl içinde bunu amorti edemediğimiz takdirde bunun hiç anlamı kalmıyor.’’

‘’KAZAN-KAZAN KURALI ÖN PLANA ÇIKIYOR’’
Bütün dünya ticaretinde şu anda ‘’kazan-kazan’’ kuralının ön plana çıktığına dikkati çeken Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kazan-kazan yapacaksak, sizlerden makine alacaksak sizlere de mutlaka ürünlerimizi pazarlamamız lazım. En azından yaptığımız yatırımı 10 yıl içerisinde Almanya’dan bir şekilde tekstil ihracatıyla karşılamak gerektiğini düşünüyorum. Yalnızca Almanya’ya satılması değil Alman tüccarlar sayesinde bütün dünyaya da pazarlanabilir.’’

ALMAN TEKSTİL MAKİNECİLERİNE YATIRIM DAVETİ
Konukoğlu, Türkiye’nin yatırım potansiyeline, ‘’Türkiye dünyanın en genç nüfusuna sahip olan ve yıldızı parlayan, yatırım yapılabilecek en önemli ülkelerden birisi’’ sözleriyle dikkat çekti. Alman yatırımcıları Türkiye’ye davet eden Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘’Alman yatırımcıları, özellikle tekstil makine üreticilerini ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz ve bu yatırımın merkezinin de Gaziantep olması gerektiğinin altını çizmek isterim. Alman tekstil makinecilerine ‘’Artık gelin bu makineleri Gaziantep’te üretmenin yoluna bakalım’’ diye seslenen Konukoğlu, bu konuda GSO olarak her türlü göreve hazır olduklarını, Alman yatırımcıların yer ve yetişmiş eleman konusunda hiçbir sıkıntıları olmayacağını sözlerine ekledi.

About editor

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...