Home / Yazarlar / Kask takmadan asla…

Kask takmadan asla…

Linkedin

Motosiklet, pek çok ülkede nispeten ucuz ve oldukça hızlı ulaşım imkanı sağladığı için tercih edilen bir taşıt olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, ataların dediği gibi her nimetin bir külfeti var…Araştırmalar, motosiklet kazalarının, araba kazalarına göre sayıca çok daha düşük oranlarda seyrettiğini gösteriyor; ancak bu araştırmaların dikkat çektiği önemli bir husus var ki o da motosiklet kazalarının sonuçları araba kazalarından çok daha ölümcül olabiliyor. Öte yandan, bu kazalarda ölümle sonuçlanabilecek yaralanmaların azaltılmasında kask kullanımının ortalama % 40 civarında etkili olduğu da pek çok çalışmada işaret edilen bir gerçek… Güney Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın özellikle kask ile ilgili sonuçları aslında herşeyi gözler önüne seriyor.
Buna göre:
• Motosiklet sürücülerinin yaklaşık % 50’si trafikte kask takmaktadırlar. Ancak bunlarında sadece % 40’ı kaza esnasında
kask takmışlardır.

• Kask kullanma oranı, yetersiz eğitim seviyesine sahip, düşük öğrenim düzeyi olan kişiler ile genç motosikletçilerde sıcak günlerde ya da kısa mesafeli sürüşlerde çok az olmaktadır.

• Ölümlü kazalarda kurbanlar çoğunlukla göğüs ve baş bölgelerinden yara almışlardır.

• Kask giymek tek başına kafa yaralanmalarının önlenmesinde ve derecesinin azaltılmasında kritik bir faktördür.

• Kask giymekten dolayı, kazaya sebep olabilecek bir trafik ikaz sesi duyulmaması, görüşün kısıtlanması, dikkatin dağılması vb nedene rastlanmamıştır.

• Kask takan sürücü ve yolcular, her çeşit yaralanma ve tüm yaralanma seviyelerinde en az baş ve boyun yaralanma oranına sahiptir.

• Tam kapalı kask, korumayı arttırımakta ve özelikle yüz bölgesindeki yaralanmaları azaltmaktadır.

• Motosiklet sürücülerinin yaklaşık % 60’ı kaza anında kask giymemektedir. Bunların % 26’sı rahat olmaması nedeniyle
hiç kask kullanmadıklarını, % 53’ü bir kazaya karışacaklarını ummadıklarını söylemektedirler. Kask kullanımında konforun ne kadar etkili bir parametre olduğunu ifade eden son başlık ışığında; RMIT Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Sinnappoo Kanesalingam ve ekibi kask içindeki sıcaklığı 9 °C ‘ye kadar düşürebilen, kask içine yerleştirilebilen özel bir tekstil malzemesi geliştirmiş bulunuyor. Özellikle sıcak iklimin hüküm sürdüğü ülkelerde kask kullanımını etkin kılmayı hedefleyen bu yenilikçi ürünün esasını polimerik su emici tekstil malzemeleri (PWAT) ile faz değiştiren malzemeler oluşturuyor. Kask ağırlığında farkedilebilir bir artışa neden olmayan, çevre dostu bu malzemenin; kask tasarımını değiştirmeksizin kullanılabileceği gibi uygun iyileştirmelerle maden ocakları ve inşaat alanlarında kullanılan kasklar içinde değerlendirilebileceği belirtiliyor…

Trafik kazalarına ilişkin ülke istatistiklerinde çok çok alt sıralara, en kısa sürede düşebilmek dileği ile…
Saygılarımla,

About img

Check Also

Pamuk ve Kriz Yönetimi

Linkedin Pamuğun teknik uygulamaları, kriz yönetimi senaryolarında uygulama buluyor. Son zamanlarda, Hindistan’ın en büyük petrol ...