Home / İplik / Türkiye iplik endüstrisi büyüyor

Türkiye iplik endüstrisi büyüyor

Linkedin

Türkiye’deki elyaf ve giyim endüstrisindeki gelişmelere paralel olarak, Türk iplik ve elyaf endüstrisi, son yıllarda gelişme gösterdi ve yükselen talep sonucunda elyaf ve iplik ürünlerinde yerli ve yabancı marketlerde, iplik ve elyaf üretimi ihracatı endüstriye yapılan yatırımlarla beraber yükseldi.

ÜRETİM
Tekstil ve giyim, imalat, iş gücü ve ihracat kazançları açısından Türk ekonomisinde yer alan önemli sektörlerin arasında yer almaktadır. Bu sektörlerin 2011 yılı toplam ihracat hacminde yüzde 19 payları vardı. Türkiye’de 35,000 den fazla tekstil ve giyim eşyası şirketi bulunmakta, bunun 2,200 kadarı iplik ve elyaf sektöründen oluşmaktadır. Türkiye, dünyadaki tekstil ve giyim endüstrisinde büyük bir rol oynamaktadır. Türk giyim endüstrisi, dünyadaki yedinci ve AB’de de ikinci en büyük üreticidir. Türk tekstil endüstrisi dünyanın ilk on ihracatçıları arasında yer almaktadır. Türk tekstil endüstrisinin dünya ticaretinde dikkate değer bir rolü vardır, yüksek standartlara erişebilme kabiliyeti ve yüksek kalite, tasarım, ürün çeşitliği bakımından uluslararası pazarlarda rekabetçi konumdadır.

Pamuk ülkenin tekstil ve giyim endüstrisinin ana ham maddesidir ve Türkiye dünyanın en önemli pamuk yetiştiricileri arasındadır. Türkiye 2011 yılında toplam 954,000 ton pamuk üreterek dünyada yedinci sırada yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük girişim projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi’nden (GAP) elde edilen sonuçlar sayesinde, Türkiye’deki pamuk üretimi yükselmeye başlamıştır. Türkiye’de mevcut olan büyük miktardaki ham pamuk nedeniyle, pamuk tekstil endüstrisi aynen Türk iplik endüstrisi gibi gelişime gösterdi. Bugün pamuk iplik üretim kapasitesi açısından Türkiye dünyada önde gelen ülkeler arasında gelmektedir. Pamuk tekstilinin yanı sıra, tekstil sektörü de iyi gelişmiş bir endüstridir. Bugün Türkiye sentetik elyaf, iplik üretimi ve işleme alanlarının tümünde önemli bir konumdadır.

Türkiye, dünyada en ileri teknoloji olarak kabul edilen kısa stapelli mil ve açık uçlu rotor alanında ciddi yatırımlar yapmıştır. Bu nedenle, kısa stapelli mil ve açık uçlu rotorların kurulu kapasitesi açısından, Türkiye dünyadaki sıralamada ilk beş arasında yer almaktadır. Fabrikalar Türkiye’nin her tarafında yaygın olarak bulunmakla birlikte, bunlar genellikle İstanbul, Bursa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, İzmir, Kayseri, Malatya, Tekirdağ, Uşak, Hatay ve Denizli çevresindedirler. Büyük işletmelerin çoğu elyaf üretimini giyim eşyasına entegre etmişlerdir. Çevrebilim yönetim sistemleri ve ekoloji etiketler birçok Türk elyaf ve iplik üreticileri fabrikalarında mevcuttur.

İHRACAT
Türk tekstil ve giyim ihracatı, Dünya Ticaret Organizasyonunun
Tekstil ve Giyim (ATC) kararı ile 2004 yılında süresi sona eren küresel tekstil kota sistemine rağmen yükselmeye devam etmiştir. Sektör kotaların iptaline rağmen rekabetini genişletip muhafaza etmektedir. Kaliteli ürünleriyle Türkiye, önde gelen pazarlarda payını yükseltmiş, bu yükselme özellikle yüksek standartlı ve karmaşık müşteri ihtiyaçları olan Avrupa marketlerinde yaşanmıştır. 2009  yılında küresel finans krizi sonucunda Türkiye’nin iplik ve elyaf ihracatı 1.5 milyar dolara düşmüştür. İhracatlar yüzde 26 oranında muazzam bir yükselişle 2010 da 1.9 milyar doları geçmiştir. 2011 de, yükseliş oranı yüzde otuza, iplik ve elyaf ihracatında 2.5 milyon dolara ulaşmıştır. 2011 yılında ihraç edilen ürünlerin arasında, sentetik ve suni iplik, sentetik ve suni filament sentetik lifli iplik, pamuk iplik, sentetik ve suni filament sentetik lifler bulunmaktadır. Türkiye’nin 2011 yılında elyaf ve iplik alanında ihracat yaptığı en önemli pazarlar arasında İtalya (12,1%), ABD (5,9%), Almanya (5,9%), Rusya (5,7%), İngiltere (5,6%), Iran (3,9%), Çin (3,8%), İspanya (3,7%) ve Belçika (3,6%) bulunmaktadır.

About editor

Check Also

Cerrahiye yönelik yüksek teknoloji örgü

LinkedinÖrme kumaşlar, örneğin sütür malzemeleri, herni cerrahisi (fıtık onarımları) için yamalar, yapay bağlar, örgü greftler ...