Home / Makaleler / Türk tekstil sektörünün 2013 öngörüleri pozitif – 5

Türk tekstil sektörünün 2013 öngörüleri pozitif – 5

Linkedin

Tekspart / Alpaslan Demir

“2012’nin sonuna baktığımız zaman bir dur­gunluk var gibi ama genellikle tekstil sektörü inişli çıkışlı hareket ediyor. Eskiden sezonlar ve sezon geçişleri vardı. Bu durum su anda kalktı gibi. Daha çok piyasa ekonomiyle de bağlantılı olarak hareket ediyor. Bununla beraber genel anlamda baktığımız zaman bizim satışlarımızda ve hedeflerimizde bir ge­rileme yok. insanlar yatırımlarına devam edi­yor. 2013 yılında da tekstil yatırımları devam edecek. Son iki üç yıla baktığımız zaman kö­tüye gidiş olacağını tahmin etmiyorum. Tek­noloji yenilemeleri ve eskiyen makinelerden dolayı yatırımcılar, yeni makine alımı yapa­caktır. Genel anlamda sıkıntı finansmanda yaşanıyor. Ödemelerdeki sıkıntı, yatırımcıları da olumsuz yönde etkilemektedir. Yeni çıkan çek kanunu da bu sıkıntının oluşmasına etki etti. Çünkü bir yaptırımınız olmuyor. Öncelik­le ödemelerde güven ortamının sağlanması gerekiyor. Bu sistem sağlanırsa, ticaret daha hızlı dönebilir diye düşünüyorum. Tekstil tica­retimiz bu paralelde devam edecektir. Bizim ürün satabileceğimiz yerler bellidir. En büyük alıcımız da Avrupa’dır. Dolayısıyla Türkiye’de tekstil sektörü var olmaya devam edecek­tir. Bunun dışında yeni pazarlar bulabilirsek, tekstilde bir sıçrama yaşanabilir.”

PROMAR / Promar Endüstriyel Kimyasallar Koordinatör Zafer Karkaç 

Tekstil sektörü için 2013 yılı öngörüleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

“2013 yılının Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluğun etkilerini hissedileceği bir dö­nem olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin 2012 yılında nispeten daha iyi bir durum yaşama­sından dolayı, bu yıl Avrupa’lı birçok firmanın Türkiye’deki islerini artırma yönündeki çabalarını gözlemlediğimiz bir dönem oldu. Bu firmaların Türkiye’de is yapma isteklerinin ortak­lıklara ve bazen de rekabete dönüşeceğini öngörebiliriz. Ayrıca geçtiğimiz yıl komşu ül­kelerde yaşanan siyasi gelişmeler çalışmala­rımızı olumsuz yönde etkilerken, İran ve Suriye pazarında maalesef bu etkileri hissetmeye bir süre daha devam edeceğimizi gösteriyor.”

Sektörün daha verimli olabilmesi için düzenlenmesi veya yapılması gereken çalışmalar nelerdir?

“Gelişen konjonktür firmaların tek baslarına sadece iç piyasaya hizmet ve ürün sunarak yaşamlarını sürdüremeyecekleri açık şekil­de ortaya koyuyor, ihracat bu anlamda en önemli kaynak olarak birinci sırada yerini ko­rumaya devam ediyor. Ancak dışarıda ba­şarılı olmak için firma birleşmelerinin, ortak projeler gibi birlikteliklerin artması gerekiyor. Bunların faydalarını fuarlarda basta olmak üzere birçok alanda, pazarlamada ve üre­timde görmek mümkündür.”

Pazar payını artırmak için izlenilmesi gereken yol haritası hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?

Kar marjlarının düştüğü ve daha da gerile­yeceğini ya da ekonominin global sıkıntıla­rından dolayı taleplerin azalacağını görme­mek mümkün değil. Maliyetlerin düşürülmesi buradaki en önemli çıkış yolu. Ancak bunu kaliteyi düşürerek, çalıştırdığımız in­sanlarımızın veya tedarikçilerimizin sırtına binerek değil, verimliliklerimizi artırarak en sağlıklı şekilde yapmamız mümkün olabilir.

Rekabetçi fiyatlarla ve taklitçi zihniyetten uzak yapılacak inovasyonlarla, tasarımları­mızla kendimizi ispatlamamız ve bu sayede talep yaratmamız gerekiyor.”

Sektör ve firma olarak 2012 yılını değerlendirir misiniz?

“Bildiğimiz, tanıdığımız birden fazla köklü fir­manın kapandığına da şahit olduğumuz bir dönemdi. Tahsilat zorluklarının arttığı ve kar marjlarının düştüğü bir aralık yaşandığı için de ülkemiz ekonomisine paralel bir büyüme ile se­neyi kapattık diyebiliriz. Yaptığımız iste serma­ye yükünün gittikçe artığı ve aynı paralellikte madeni yağ grubumuzun ürettiği ve sattığı ürünlerdeki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) yükü­nün artması aynı ise daha fazla sermaye bağ­lama zorunluluğu getirdi. Dolayısıyla yatırıma, pazarlamaya veya Ar-Ge’ye ayırabileceğimiz bir kısım sermaye biz ve bizim gibi firmalar tara­fından daha hammaddelerimizi alırken devle­te peşin vergi olarak ödenmiş oldu.”

Ayrıca ilave etmek istediğiniz konu varsa ekleyebilirsiniz.

“2013 yılının ülkemiz ve tüm üreticilerimiz için verimli bir yıl olmasını diliyorum.”

***

Memnun Makine / Kemal Memnun, Memnun Makine Genel Müdür

Tekstil Sektörü için 2013 yılı öngörüleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

“2012 yılında olduğu gibi 2013 yılından da çok umutluyum ve beklentilerimiz yüksek. 2013 yı­lında ihracata ağırlık verip daha verimli bir yıl olması için çalışacağız. Türkiye pazarını ele alırsak; Türkiye’de tekstil alanında büyük ya­tırımlar olacağını düşünmüyorum. Bazı firmalar teknoloji yenilemeye veya kapasite artırı­mına gidecektir. Ama buna rağmen Türkiye hala birçok ülkeden daha popüler bir yatırım ülkesidir. Devlet verdiği teşvik oranlarını biraz daha ileri seviyeye taşırsa yatırımlar tekrar hareketlenebilir. Dünya pazarını ele alırsak; Çinin maliyet kontrollerinde ve düşük miktardaki siparişlerin termininde sıkıntılar yasaması, Bangladeş’teki tekstil firmalarının altyapı sorunları, Suriye, iran, Mısır gibi tekstil üreticisi ülkelerin içinde bulunduğu sıkıntılı durumlar bize açıkça gösteriyor ki, Türkiye’deki tekstil firmalarının 2013’te de siparişleri dolu olacak ve uzun bir süre sıkıntı yaşamayacaklar. Ayrı­ca Türkiye zaten kalite olarak bu ülkelerden her zaman daha ileride oldu. En önemli kri­ter kalitedir. Kalitemizi korur ve hatta daha da yükseltirsek her zaman başarılı bir ülke olarak kalırız. Kısacası 2013 tekstilci açısın­dan çok parlak bir yıl olacak.”

Sektörün daha verimli olabilmesi için düzenlenmesi veya yapılması gereken çalışmalar nelerdir?

“ihracatımızı arttırmak zorundayız. Tüm dünyaya satılabilecek kalitede makineler üretebiliyoruz. Yurt dışındaki ihalelerde kali­temizin ne kadar üst seviyede olduğunu ka­nıtlayarak ihaleleri almaya başladık. Pazar­lama konusundaki eksiklerimizi tamamlayıp daha çok satmamız gerekiyor.”

Pazar payını arttırmak için izlenilmesi gereken yol haritası hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?

“5u anda en hareketli pazar Brezilya, Bang­ladeş ve Endonezya gibi görünüyor. Pakistan da kaliteli üretime dönmek için uğraşıyor ve bizim için iyi bir pazar olacak. Ve daha birçok ülke var önemli bir pazar olarak görebilece­ğimiz. Buradaki fuarlara kesinlikle makine ile katılmamız gerekiyor. Makine ile katıldığımız fuarlardan çok daha olumlu sonuçlar alıyo­ruz. Maliyeti daha yüksek fakat geri dönüsü çok daha hızlı oluyor. Ayrıca dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var. Bir ülkeye yo­ğunlaşmamız ve sabırlı olmamız gerekiyor. Dünyadaki tüm pazarlara gidebiliriz elbette fakat önceliklerimizin olması gerekiyor. Eğer belli bir pazara yoğunlasırsak o pazarda daha hızlı pay almaya başlıyoruz. Zaten belli bir süre sonra referans oluştuktan sonra satış daha kolaylaşıyor. Ayrıca sunum konusunda bazı eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. Makinelerimizi yeteri kadar iyi anlatamıyoruz. Sunumlarımız çok yeterli değil. Bu konuda da kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Mümessil­lerimizi çok iyi seçip daha aktif çalışma için­de olmamız gerekiyor. Mümessil çok önemli. Doğru mümessillerle çalışmamız gerekiyor.”

Sektör ve firma olarak 2012 yılını değerlendirir misiniz?

“2012 yılı bizim açımızdan çok yoğun geçti. Üretimimizin % 60’ını ihracat olarak çeşit­li ülkelere gönderdik. Yoğun bir tempo ile  çalıştık. Ağırlıklı olarak Almanya, Rusya, Be­yaz Rusya ülkelerine çalıştık. 2011 Eylül ayında ispanya’da düzenlenen ITMA fuarına katıldık. Fuarın da etkisiyle 2012 ye hızlı bir giriş yaptık. 2012 Nisan ayında İstanbul’da düzenlenen ITM 2012 Fuarına katıldık. Fuar çok hareketliydi ve herkes bu fuardan olumlu sonuçlar aldı. Bizim açımızdan da çok olumlu geçti. Fuarın hemen sonrasında Almanya’da bulunan bir firmaya HT Jigger satışını gerçekleştirdik. Almanya’ya birkaç defa makine ihracatı yaptık. Burada bizi en çok sevindiren konu Alman tekstil üreticile­rinin Türk makinesini tercih etmesidir. Bu da Türk makinecilerinin kalitesinin dünya ile boy ölçüşebilecek seviyelere geldiğinin bir gös­tergesidir. 2012 sonlarında Hindistan’da düzenlenen India İTME Fuarına makine ile katıldık. Fuar çok güzeldi ve makinemiz yoğun ilgi gördü. Ayrıca makinemizi fuarda sattık. Bunun haricinde Hindistan’ın en büyük üre­ticileri ile ciddi görüşmeler yaptık. Hindistan pazarı çok zor fakat önemli ve daha çok yo­ğunlaşmamız gereken bir pazar.”

Ayrıca ilave etmek istediğiniz konu varsa ekleyebilirsiniz.

Sunu özellikle üstüne basarak söylemek isti­yorum. Kendimizi dünya çapında kabul etti­rebilmemizin en önemli kriteri kaliteden asla taviz vermemektir. En önemli kriter kalitedir. Fiyat daha sonra gelmelidir. Pazar malı makine yapıp kısa vadede yok olmaktansa, en kaliteliyi yapmak için uğraşıp uzun vadede haklı çıkmak her zaman daha iyidir. Mem­nun Makine’nin felsefesi budur.”

About editor

Check Also

Farkli özellikteki nonwoven malzemelerinin kritik bebek bezi bileşenlerinden biri olan üst yüzey tabakasinda değerlendirilmesi, bitmiş ürün performansı üzerine etkisinin incelenmesi ve karakterizasyonu

Linkedin The evaluation of nonwoven materials with different features on the top surface layer which ...