Home / Teknik Tekstiller / Herkes için görmeye değer pratik kalite faydaları

Herkes için görmeye değer pratik kalite faydaları

Linkedin
USTER® STATISTICS boncuklaşma ve düzgünsüz görünüm gibi tipik kumaş hatalarını ortadan kaldırmak için nasıl kullanılır.
Herkes tekstil endüstrisinde kullanılan küresel tanınırlılığı olan US­TER® STATISTICS referanslarını bilir. An­ cak söz konusu referanslar pratikte nasıl kullanılıyor. Kumaş ve giysileri nasıl etkiliyor. Diğer bir deyişle USTER® STATISTICS olma­dan tekstil ürünleri nasıl olurdu. Cevaplar için çok bilinen ve özellikle problemli bir kumaş hatası olan boncuklaşmadan bir ör­nekle başlamak yerinde olur. (Şekil 1). Bon­cuklaşma, giysi yüzeyindeki lif topaklarının karmaşıklaşarak küçük toplar görünümün­deki boncukları oluşturmasıyla meydana gelir. Boncuklaşma tüm üretim zinciri için ciddi bir problemdir. Zira ürünle ilgili bir memnuniyetsizlik hemen perakendeciye, giysi üreticisine, kumaş üreticisine ve son olarak da iplik üreticisine geri döner.

BONCUKLAŞMA: SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ

Boncuklaşma örneğine baktığımızda US­TER® STATISTICS kullanmış olsaydık bu ol­mayacaktı diyebiliriz. Pek çok durumda, kumaş hataları ipliğe geri gelerek izlene­bilmektedir. Geri gelişlerde her zaman kötü ipliğe değil son ürün amaçlarına uy­gun seçilmemiş iplikle karşılaşılmaktadır. Boncuklaşmada sebep genellikle çok tüy­lü ipliğin kullanılmasıdır. Tüylülük seviyesi yada H değeri tanımlanmasında iplik için USTER® TESTER 5 cihazı kullanılmakta ve söz konusu cihaz iplikten çıkan lifleri değerlen­dirmektedir. İplik üreticileri bu rutini labo­ratuar koşullarında gerçekleştirerek, iplik bobinlerini USTER Tester 5’te mevcut optik sensörler ile dakikada 800 metre hızda test edebilirler. Bu enstrüman, düzgünsüz­lük, ince kalın yer ve neps gibi hataları da içerecek şekilde pek çok kalite paramet­resini test etmektedir. Testten elde edilen nümerik H değeri, otomatik olarak USTER® STATISTICS percentile seviyeleri ile eşleşti­rilir. Bu persentiller USPsTM olarak bilinir . USPsTM bir ipliğin belli bir parametresinin değerinin dünyadaki diğer eğirme işlet­melerindeki aynı parametredeki değer­lerinin ne kadar altında veya ne kadar üstünde yer aldığını gösterir. Örneğin %5 seviyesi, işletmelerin %5’inin karşılaştırılan parametrelerde daha iyi iplik ürettiğini gösterir. Aynı durum USTER® STATISTICS’de %25, 50, 75, 95 gibi limit seviyelerde de ge­çerlidir. Burada gösterilen kumaş örneği, H değeri 7.71 olan bir iplikten üretilmiştir. Söz konusu değer USPTM ‘e göre %95’e karşılık gelir ki, bu da iplik tüylülüğünün son kulla­nım açısından çok yüksek olduğunu gös­terir. Tüylülüğü azaltmak için kumaş üreti­cisinin USPTM tüylülük değeri %50 olan bir iplik kullanması gereklidir.

DÜZGÜN OLMAYAN KUMAŞ GÖRÜNÜMÜ

bez2İkinci örnekte (Şekil 2)üretim işleminde müşteri kaybına sebep olan ikinci bir tip hata görülmektedir. Söz konusu hata gö­rünür hatalar ve kabul edilemez uygun­suzluklara sahip düzgün olmayan kumaş görünümüdür. Bu tip bir hatanın ipliğe bağlı çok sayıda sebebi olabilir. Bu se­bepler arasında, hammaddede çok fazla nepsin olması, iplikte çok fazla kısa lifin ol­ması (tarama makinasında yanlış yapılan ayarlamalara bağlı olarak) , makinaların kötü kullanılması ve ring makinasında ha­sarlı silindir kullanımı yer alabilir. Ve bir kez daha büyük bir güvenle söyleyebiliriz ki US­TER® STATISTICS kullanılmış olsaydı bunlar olmayacaktı. Öncelikle kabul etmeliyiz ki mükemmel modern teknoloji kullansak bile mükemmel iplik üretmek mümkün değildir. Örnekte görülen kötü ve düzgün olmayan kumaş görünümü gibi hataları önlemek için, kütledeki değişim katsayısı CVm gibi iplik kalite parametrelerine odaklanmalıyız. Deneyimler, bu özelliğin bitmiş kumaşın na­sıl görüneceği üzerinde çok güçlü bir etkisi olduğunu göstermiştir. USTER® TESTER 5 eşsiz kapasitif ölçüm sisteminden türetilmiş ha­yati test verilerini sunmaktadır. Ve buradan da istenen kumaş görünümü elde etmek için USTER® STATISTICS persentillerinin iplik özelliklerini anlamak ve kontrol etmede ne kadar önemli ve kritik olduğunu görüyoruz. Birçok kumaşta %50 USPTM seviyesi CVm için kabul edilebilir sonuçlar verirken, daha kritik, dokuma ve örme yapılarda %25 ora­nında CVm değeri istenir. Hatta %75 CVm değerleri, daha az talep edilen kumaş beklentilerini karşılar. Ancak bunun dışın­da, düzgün olmayan kumaş görünümü ile ilgili olarak ciddi bir risk bulunmaktadır. Bi­zim örneğimizde, ölçülmüş 13.9 CVm değe­ri USPTM de %80’e karşılık gelmekte ve ne­den kumaş görünümünde ciddi bir farklılık oluşturmadığını ortaya koymaktadır.

İPLİK PROFİLLERİ: KALİTEYİ OBJEKTİF OLARAK ÖZELLEŞTİRMEK

bezBugün kalite bilincine sahip iplik üreticileri CVm değerleri ile USTER® STATISTICS ve kumaş görünümü arasındaki bağlantının avantajla­rından yararlanmakta ve iplik kontratına bağ­lı olarak CVm seviyeleri ve USPTM değerlerini tanımlamaktadır. İplik üreticisi ve kullanıcının yakın işbirliğinden ortaya çıkan bu yaklaşım iplik profili olarak bilinen bütünsel spesifikas­yonun bir parçasıdır ve uygun tüm kalite pa­rametrelerini kapsar. Bu şekilde her iki ortak da istenen kumaş uygulamasının ihtiyaç­larına uygun bir iplik kullanıldığından emin olur. Bu da iş anlaşmasından tahminlemeyi çıkararak, müşteri ve tedarikçi arasındaki zincirde iyi ilişkilerin kurulmasını sağlar. Bu ör­nekler USTER® STATISTICS’in tekstil endüstrisine getirdiği gerçek ve pratik avantajların altını çizmektedir. Bu yararların temelinde 5-6 yıldır devam etmekte olan önemli ve geniş bir pro­je yatmaktadır. USTER® STATISTICS baskılarını hazırlamak. Bu işlem, dünya tekstil üretim ka­pasitelerinin temsilcisi olduğu için belirlenen binlerce örneğin toplanması ve test edilme­si, sonuçların yorumlanması ve persentil eğ­rilerini elde etmek için eşsiz bir data analiz paketine yüklenmesinden oluşur. Son olarak USTER® STATISTICS güçlü bir interaktif bir yazı­lım formunda, internet üzerinden veya CD ile kullanıcıların hizmetine sunulur. USTER® STATIS­TICS -güçlü ve pratik bir kalite kaynağı olup, herkese ücretsiz olarak sunulur ve tekstil en­düstrisine boncuklaşma ve düzgün olmayan kumaş görünümü ile başka durumlara karşı önlem almak için yardımcı olur.

 

About editor

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...