Home / İplik / Halı üretimi için komple çözümler

Halı üretimi için komple çözümler

Linkedin

Oerlikon Neumag BCF modern halı üretiminde kullanılan halı iplik sistemleri üretimi alanında bir pazar lideri.

Ancak, Oerlikon Sentetik Lif Biriminin duvardan duvara halı ve kilimlerin arkalıkları üretmeye başlanması, pek çok halı üreticisi için sürpriz oldu. Halı arkalıkları Oerikon Barmag ekstrüzyon sistemleri kullanılarak üretiliyor. Ev ve otomotiv uygulamalarında kullanılan halılar, halı arkalığı malzemesi, kapitone ve dokuma havlı kumaş malzemeler ve binder kaplamalarını içeriyor. Hav malzemesi, Oerlikon Neumag’dan BCF sistemleri kullanılarak üretiliyor. Oerlikon Barmag’ın bağlı ortaklığı olan Chemnitz tabanlı ekstrüzyon sistemleri ile arkalık kumaşının yanısıra, çeşitli sporlarda kullanılan ürünler için hav malzemesi ve sentetik çim üretiminde kullanılan monoflaman ve şeritler üretilebiliyor.

HACİMLİ KONTİNÜ FLAMANLAR (BCF) 
Bugün halı ipliklerinin % 88’i polipropilen, poliamid ve polyester gibi kimyasal hammaddelerden üretiliyor. Halı ipliği üretimi flaman veya kesikli iplikler kullanılarak gerçekleştiriliyor. Kesikli lifler çoğunlukla Neumag kesikli lif makinalarında üretiliyor ve kimyasal kesikli liflerden oluşuyor ve bahsi geçen lifler genellikle doğal liflerle kombine ediliyor. Flaman ipliklerin eğrilmesi halı iplikleri üretimi için kendini kanıtlamış ve tercih edilen bir yöntem haline geldi. Çünkü söz konusu yöntem daha ucuz. Üretilen halılar daha az bakım gerektiriyor, daha stabil ve daha hipoalerjenik oluyor. Flaman iplik üretmek için polimer ekstrüderde eritildikten sonra ve düzeden geçirilir. Kesikli boyanmış iplikte, boya ekstrüzyona ölçüm ünitesi kullanılarak ilave edilebiliyor. Eğirme sisteminde, 144 flaman ve 1000 ile 3000dtex arasında değişen incelikte üretilen flamanlar godetler yardımıyla çekiliyor. Böylece güçlü ve önemli ölçüde ince flaman malzemelerin üretilmesini sağlanıyor. Daha sonra ipliğe tekstüre işlemi uygulanıyor ve iplik soğutma tamburunda soğutuluyor.

Böylece ipliğe hacim ve boşlukluluk gibi halı için önemli olacak olan özellikler kazandırılıyor. Ayrıca düzgün flaman tekstüre kontinü iplik üretimi gerçekleştirilmiş oluyor. (hacimli sürekli iplik –BCF). Ardından, tekstüre multiflamanları sonraki işlemlerde koruyacak olan iplikler karıştırma ünitesi kullanılarak düğümleniyor, ardından iplik sarımı yapılıyor. Polimer ve numaraya bağlı olan sarım hızı polipropilen iplik için 3000 metre / dakika olarak ele alınabiliyor. Oerlikon Neumag’ın ürün portfolyosundaki BCF halı iplik sistemleri arasında S5, S3, Sytec One ve S+ yer alıyor. Bunların her biri çeşitli müşterilerin ihtiyaçları için özel olarak adapte edilebiliyor. S5, S3 ve S+, üç uç sistemleri olup, tek uç ve Sytec One sistemleri çok daha esnek çözümler sunabiliyor.

HALI ARKALIĞI
Arkalık malzemesi açısından, birinci tip ve ikinci tip arkalıklar birbirinden farklılık gösteriyor. Diğer bir ekstra ürün grubu ise dokuma halı iplikleri. Birinci ve ikinci tip halı arkalık şeritleri Oerlikon Barmag’da FB9 flaman şerit hattı gibi ekstrüzyon sistemlerinde üretiliyor. Oerlikon Barmag bu ürün segmentinde gerçek bir pazar lideri. Birinci tip arkalığı, halı liflerinin tuftıng işlem sırasında iğnelendiği dokuma yüzey oluşturuyor. Bu yüzey, çözgü (ortalama 0,9 mm genişliğinde) ve atkıdan (ortalama 2,5 mm genişliğinde) oluşuyor. İkinci tip arkalık ise halıya gereken stabiliteyi kazandıran arkası lamine edilmiş tekstil yüzeyi. Bunun için, çözgü şeritler son ürüne tekstil tuşesi kazandıran havalı tekstüreli atkı ile kombine ediliyor. Tufting sırasında arkalık malzemeleri için önemli olan düşük şerit çekme derecesi ve buna uygun olan uzama gibi özellikler. Bahsi geçen özellikler, şeritlerin ısıtılmış godetler üzerindeki temas süresinin arttırılması ile kazandırılabiliyor. Temas süresi ve sarım açısının optimizasyonu işlem hızı ve enerji tüketimi üzerinde pozitif bir etkiye sahip.

700 şeride kadar, çözgüler tek bir sistem kullanılarak simültane olarak üretilebiliyor ve özellikler oldukça dar tolerans eşikler arasında yer alıyor. Şeritler önce santimetrede 30, 40 iğne aracılığıyla fibrile ediliyor, böylece tufting iğneleri  eritler arasında kendilerine bir yol oluşturarak bobinler üzerine sarılabiliyor. Arkalık kumaşı çözgü ve atkıdan çözgü şeritlerinden oluşturuluyor ve 4-5 metre genişliğinde tezgah levendi, levent tesisinde üretiliyor. Dokuma halılar için arkalık yapmada kullanılan geleneksel jüt, en az çekme ve düşük uzama kombinasyonunu sağlayan polipropilen seritler kullanılarak tekrarlı bir şekilde oluşturulabiliyor. Ekstrüzyon sistemleri kullanılarak üretilen yassı fibrilli şeritlerden üretilen bobinler, DD200 büküm makinası yardımıyla yuvarlak tekstil Flamanlarına dönüştürülebiliyor. Ardından çift yüzlü halı dokuma makinasına yerleştiriliyor. Bu işlemde tuftingde olduğu gibi arkalık kumaşı kullanılmıyor. Halı arkalık malzemesi olarak genellikle polipropilen seçiliyor. Ancak, bunu polyester ile değiştirmek konusuna odaklanılmış durumda. Çünkü polyester sıradışı termal stabilite ve yük altında boyutsal stabiliteye sahip. Bunun yanısıra, polyester polipropilene göre son derece çekici bir fiyatta temin edilebiliyor ve yüksek bir geri dönüşüm kapasitesi sunuyor. Bu ise yoğun sürdürülebilirlik tartışmalarının yaşandığı çağımızda, dikkate değer bir faktör olarak karşımız çıkıyor.

About editor

Check Also

Cerrahiye yönelik yüksek teknoloji örgü

LinkedinÖrme kumaşlar, örneğin sütür malzemeleri, herni cerrahisi (fıtık onarımları) için yamalar, yapay bağlar, örgü greftler ...