Home / Genel / Bangladeş’in yükselen yıldızı Türk tekstil makineleri

Bangladeş’in yükselen yıldızı Türk tekstil makineleri

Linkedin

YUSUF OKÇU / Dakka – Bangladeş 9. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı (DTG 2012) Bangabandhu Uluslararası Konferans Merkezi’nde (BICC), 9-12 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti.

 

Bangladeş’deki tekstil ve hazır giyim üreticilerinin en büyük buluşması olan fuar 1097’nin üzerinde stantta en son teknolojilerini sergileyen 869 katılımcısı ile 30.000’ün üzerinde yerel ve uluslararası ziyaretçi topladı.Bangladeş bugün ucuz giyim imalat endüstrisi ile tanınmaktadır.

 

Bugün Çin işçi ücretlerindeki artıştan ve yerel para biriminin değer kazanmış olmasından dolayı rekabet avantajını kaybetmiş bulunuyor. İstihdam ve döviz sağlama bakımından Bangladeş’in en büyük endüstriyel sektörü olan giyim endüstrisi, hazır giyim tedarikinde en büyük küresel merkezi olma noktasında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi.

 

Ülke birçok farklı ülkeden alıcılarla çalışarak elde ettiği deneyim sayesinde, farklı kalite standartlarına, çevre gereksinimlerine, uyum konularına ve hepsinin ötesinde tüm iş metotlarına aşina olmuşa benziyor. Bu noktada Türk tekstil makinecilerinin Bangladeş’in yükselen yıldızı olduğu söylenebilir. Fuara TEMSAD önderliğinde katılan 26 Türk firması da bunun en büyük ispatı. Türk makinelerinin Avrupa yapımı makinelerden daha ucuz, Çin mamulünden daha kaliteli olduğunu söyleyen Bangladeş’li tekstil üreticileri, sağlanan kesintisiz satış sonrası hizmet desteğinin yardımıyla Türk tekstil makinelerini öncelikli olarak tercih ediyor.

 

Bangladeş’in en önemli tekstil makinesi distribütörlerinden TexBiz International’ın C.E.O.’su Saiful Islam bu durumu, “Bangladeş gelişen bir pazara sahip. Şu andaki iki önemli problem enerji ve döviz kuru. Fakat bu problemlerin de önümüzdeki 4-6 aylık süreçte aşılacağını düşünüyorum. Türk pazarı çok sağlam bir pazar. Çin pazarıyla kalite, servis ve sözlerin yerine getirilmesi noktasında sıkıntılarımız var.

 

Her iki tarafta Müslüman ülke olduğu için Türk pazarıyla sözlerin yerine getirilmesi noktasında sağlam bir ilişkimiz var. Bugün Avrupa’nın teknolojisi neredeyse tükenmek üzere. Öte yandan Türk makine üreticileri günden güne makinelerini ve teknolojilerini geliştiriyorlar. Türk makineleri aynı zamanda Avrupa üretimi makinelere göre daha ucuz. Bu yüzden Bangladeşli üreticiler bu yüksek teknolojiyi tesislerine yerleştirmek için Türkiye’yi tercih ediyorlar. Türkiye’nin kaliteli bir servis seviyesini sürdürdüğü takdirde bu pazarda çok miktarda makine satma şansı bulunuyor,” şeklinde özetliyor.

 

Fuar sonrası görüşlerini aldığımız Has Group Satış ve Pazarlama Direktörü İhsan Mokanoğlu, Canlar Makine Bölge Satış Müdürü Murat Erzinli ve Ataç Makina’dan Tekin Sarılgan Bangladeş’in aktif, yeniliklere aç ve Türk makine üreticileri için verimli bir pazar olduğu konusunda hemfikir. Ülkedeki enerjide ve gümrük işlemlerinde problemlerin çözüldüğü takdirde Bangladeş’in Türk tekstil makine üreticilerin bir numaralı ihracat pazarı olacağına şüphe yok. İhsan Mokanoğlu (Satış ve Pazarlama Direktörü, Has Group) Has Group olarak Bangladeş pazarında 2004-2005 yıllarından beri aktif şekilde çalışmaya başladık. 2005-2008 yılları arasında burada çok ciddi makine satışları yapamadık. Çünkü Türk markasının bilinirliği burada çok fazla değildi. O dönem yoğun bir şekilde marka bilinirliği artırma çalışmaları, hedef müşteriler arama çalışmalarıyla geçti.

 

Ama 2008 sonrasında çalışan makinelerin sayısında giderek bir artış yaşanmaya başladı. Patlamanın yaşandığı sene 2009’du. 2009 yılına kadar burada sadece şardon, traş, tüp sanfor ve açık en sanfor makinaları satıyorduk. 2010 yılında artık 2 yıllık bir geçmişiyle ram makinası kendini ispatlamaya başlayınca, burada ram makinası pazarlama ve satış faaliyetlerine başladık. 2010 yılında buranın önde gelen örgü kumaş boyahanelerinden birisine sadece 1 tane makine verdik.

 

Makinemizin performanslı bir şekilde çalışmaya başlaması ile 2011 yılında takip eden 7 tane daha sipariş aldık. Şimdi geçtiğimiz yılın istatistiklerine baktığımızda bu pazarda 2011 yılını rakiplerimizin özellikle Avrupa’lı rakiplerimizin önünde kapattık. Bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman, bir Türk ram makinası imalatçısı bu pazarı şu an eline geçirmiş durumda. Tabi bu 2011 yılı için geçerli. Aynı hedefi 2012 yılı içinde tutturmaya çalışıyoruz. Şu an çok yoğun görüştüğümüz müşteriler var. Bankalarla ilgili sıkıntıları vardı. Yaklaşık 3-4 aydır devam ediyordu.

 

Yavaş yavaş çözülmeye başladı. Birçok Türk firması akreditiflerini almaya başladı. Bangladeş’in şöyle bir alışkanlığı vardır. Bu fuarda çok fazla makine bitirmezler. Ama bu fuarda olmak lazım. Yüzümüzü ve gücümüzü göstermemiz lazım. Özellikle Türk makinecileri bir arada olduğunda daha iyi bir sinerji yakalanabiliyor. Çünkü bir makinecinin, bir müşterisiyle iyi bir ilişkisi oluyor. Sende o makineciyle sağlam bir ilişki kurduğunda, o müşteriye sende makine satabiliyorsun.

 

Bu pazar bizim için son 5-6 yıldır yeniydi, ama önümüzdeki 5-6 yıl içinde çok ciddi işler yapacağımıza inanıyoruz. Murat Erzinli (Bölge Satış Müdürü, Canlar Makina) Bizim yaklaşık 7 yıl önce giriş yaptığımız Bangladeş pazarının oldukça aktif bir pazar olduğunu düşünüyorum. Günümüz itibariyle bu pazarda yaklaşık 160’ın üzerinde boya makinesine ulaştık. Bugün itibariyle pazarda liderliğe oynayacak konuma geldik.Bangladeş pazarı şu an itibariyle ana pazarlarımızdan birini teşkil ediyor.

 

Beklentilerimiz gün geçtikçe arttığı için günümüz itibariyle ulaştığımız bu makine sayısını önümüzdeki 5 yıllık trendde en az ikiye katlamayı düşünüyoruz. Bu bağlamda her yıl düzenli olarak DTG fuarlarına katılım gerçekleştiriyoruz. Şu anda çalışmakta olduğumuz mevcut acentemiz Texbiz ile beraber hedeflerimizi daha da büyüttük. Sadece Dakka bölgesi değil, şu an Chittagong bölgesinde de aktif durumdayız.

 

Bizi Canlar Makine yapan en temel özelliklerden birisi kalitemiz, diğeri de verdiğimiz satış sonrası servis. Bu iki konuya verdiğimiz önem sayesinde ileri de şu anki konumuzdan daha iyi konumlara geleceğimize eminiz. Pazar beklentilerimizi mümessilimizin bize verdiği raporlar doğrultusunda belirleniyor. Dünya tekstili duraksama dönemine girse de, bu pazar duraksama dönemine pek girmiyor. Özellikle müşterilerimizden aldığımız duyumlar ülkedeki gaz problemleri.

 

Eğer bu problemi ülke aşarsa, sadece Canlar makine değil, Türk makinecilik sektörü de bu pazar üzerinde daha yıllar boyunca var olacaktır. Tekin Sarılgan (Ataç Makina) Pazar yadsınamayacak ve küçümsenmeyecek bir pazar. Ataç olarak zaten Türkiye’de belli yerlere gelmiş bir markayız. Bu markayı yurtdışına da yerleştirmek için çalışıyoruz ve bu amaca ulaşmak için de fuarları kullanıyoruz.

 

Fuarlar kendi markanı ortaya çıkarmak için en ideal ortamlar. Bunun haricinde, acente çalışmaları ile ürünün kalitesini ve servisini de ön plana getirdiğimizde elbette güzel bağlantılar ve satışlar oluyor. Bunu devam ettirerek günden güne pazarlarımızı ve pazar payımızı artırmaya çalışıyoruz. Kendi kalitemizden ödün vermediğimiz sürece bu hedefimize başarıya ulaşacağımızdan eminiz.

 

About Ali Erdem

Check Also

Milyarlık Pazara ‘Teknik’ Atak

LinkedinBu yıl ‘Futuretex İstanbul’ markası adı altında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ...