Home / Yazarlar / UMEM ve İTML

UMEM ve İTML

Linkedin
Adil NALBANT / TEMSAD Başkanı

4 Nisan tarihinde Topkapı Cevizlibağ’daki İstanbul Tekstil Meslek Lisesinde (İTML), UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi ) projesi kapsamında kurulan, Tekstil Teknolojisi, Hazır Giyim Teknolojisi Laboratuar ve atölyelerinin açılış törenine davetli olarak katıldım. Mesleki teknik eğitime yeni bir şekil vermek ve etkisini artırmak için yapılan bu tarz projeleri oldukça faydalı bulmuşumdur.

1977 yılında mezun olduğum ve lise eğitimimi görmüş olduğum bu okulda bu gibi etkinliklerin yapılması doğru bir olay. Sevgili okul müdürümüz Ümit AYDIN bey ve çalışma arkadaşları büyük bir özveri ile laboratuarları donatmışlar ve hazır hale getirip eğitime başlamışlardı. Ben okulun fiziki durumundan ve nasıl kurulduğundan bahsetmek istiyorum. 1937 yılında Sultanahmet Sanat Mektebinde Mensucat bölümü olarak faliyete başlayan okul 1968 yılında M.E.B –İSO VE TEKNİK OKULLAR KURMA ve Yaşatma Derneği ile birlikte Topkapı’daki bu okulun arsası alınarak binalar yapılmış ve atelyeleri kurularak eğitime başlanmıştır.

Zamanın en modern makine ve techizatı ile donatılan bu okul balkanların en büyük Türkiye nin ilk ve tek tekstil meslek lisesi olarak eğitime açılmıştır. Bu okul 70-80 li yıllarda civarındaki ve Türkiye deki tekstil fabrikalarının en büyük teknik
eleman yetiştiren kurumu olmuştur. UMEM ’in açılış programında okulu ve atelyeleri gezdiğimizde bu okulun arsası üzerinde 3-4 farklı okulun var olduğunu veya inşaatlarının yapıldığını gördüm. Bu bölge farklı konularda eğitim veren eğitim kurumları ile doldurulmuştu. Tekstilin ülkemizde ve sektörler arasında dünya ile en rahat rakabet edebileceğimiz bir konumda olduğunu ve bu oluşumda İTML’nin payının hiç de küçüm senemeyeceğini düşünüyorum. Teknik eğitimde yapılan hataların bu yerleşkede fiziki olarak apaçık uygulandığı ortadadır, birbiri ile hiçbir lakası olmayan okulları bir araya toplayarak ülkeye hizmet edildiği düşünülebilir.

Ama o bölgede Alman eğitim sistemi temel alınarak pratik ve teorinin bir arada öğretildiği fabrika seviyesinde kurulan bir tekstil lisesi geliştirilerek tekstil teknoloji merkezi, laboratuarları ve her türlü tekstil yüksek eğitiminin verilebileceği bir komplekste kurulabilirdi. Bizleri yetiştiren hocalarımızın gönüllerinde yatan bu idi bunu söylemeden geçemeyeceğim.

Hepsini rahmet ve saygı ile anıyorum.

Saygılarımla

About editor

Check Also

Pamuk ve Kriz Yönetimi

Linkedin Pamuğun teknik uygulamaları, kriz yönetimi senaryolarında uygulama buluyor. Son zamanlarda, Hindistan’ın en büyük petrol ...