Home / Baskı / 3D Baskıda Devrim…

3D Baskıda Devrim…

Linkedin
Prof. Dr. CEVZA CANDAN

Tsinghua University (Beijing, Çin Halk Cumhuriyeti)’de faaliyet gösteren bir grup araştırmacı, kumaş üzerine doğrudan elektronik lif uygulamasına imkan veren yeni bir 3D baskı sistemi geliştirdiğini duyurdu. Araştırmacılar, böylece baskılı kumaşların elektrik hasadı ve/veya depolaması için kullanılabileceğini de özellikle belirtiyor. Ekibi oluşturan Zhang ve arkadaşları; geliştirdikleri 3D baskı sisteminde; bir tanesi karbon nano-tip çözelti şeklinde olan ve lif özünü oluşturan, diğer ise ipekböceği ipeğinden elde edilen ve lifte yalıtım katmanı olarak kullanılan 2 farklı özellikte mürekkep kullanıldığını ifade ediyor. Araştırmacılar ayrıca mürekkeplerin doldurulduğu şırıngaların 3D baskı sitemi üzerinde, ortak eksenli lülelere yerleştirildiğini, böylece tüketici taleplerine uygun baskıların kumaş üzerinde uygulanabildiğini söylüyorlar.

Bu yaklaşım, elektriksel komponentlerin tekstil yüzeyine uygulamasında kullanılan diğer konvasiyonel tekstil işlemlerinden (dikiş gibi) oldukça farklı görünüyor; zira çoklu bir sisteme ihtiyaç olmaksızın tek adımda bu bileşenler yüzeye aktarılmış oluyor. 3D baskı sisteminin diğer bir avantajının da ucuz ve ölçekli çalışmaya uygun olması gösteriliyor çünkü şırıngaların yerleştirildiği lüleler mevcut 3D baskı sistemleri üzerinde kullanılabiliyor. Şimdilik sistemin tek sınırı 3D baskının mekanik hareket hassasiyeti ile lüle boyutları gösteriliyor ki yakın zamanda bunların da aşılmasına yönelik çözümlerin üretileceği bekleniyor.

About Yusuf Okcu

Check Also

Modern ısıtmalı godede Nesnelerin İnterneti

LinkedinRetech ITMA 2023’te sürdürebilir ısıtmalı godelerin başarılmasındaki yenilikleri ortaya koyuyor Enerji tasarruflu motorlara ve enerji ...