Home / Genel / Tekstilin yeni vizyonu

Tekstilin yeni vizyonu

Linkedin

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın, Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Konfederasyonu (Euratex) ile birlikte düzenlediği “Teknik Tekstillerin Geleceği Kongresi”, İstanbul Ritz-Carlton Oteli’nde yerli ve yabancı yaklaşık 300 sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın, Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Konfederasyonu tex) ile birlikte düzenlediği “Teknik Tekstillerin Geleceği Kongresi”, dünya tekstilinin devlerini İstanbul’da buluşturdu. Euratex Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen tekstil, konfeksiyon üreticileri, kullanıcıları, bakanlık yetkilileri, ihracatçı birlikleri, akademisyenler ile çeşitli kamu kurumlarının da yer aldığı yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen kongrede, ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan katma değeri yüksek, gelecek vadeden ürünler ele alındı. Kongrede, Avrupa Birliği Ar-Ge politikası ve teşvikleri ile teknik tekstillerin farklı kullanım alanları ayrıntılı şekilde değerlendirildi. Kongrede ayrıca Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası tarafından tekstil sektörü ile ilgili üniversitelerde yapılan yenilikçi, farklı, özgün projelerin inovatif ürün haline getirilmesi veya mevcut geliştirilmiş ürünün desteklenmesi amacıyla düzenlenen “İnovasyon Yarışması”nda dereceye giren finalistlerin ödülleri de verildi.

NARİN: PROJE SİZDEN, FİNANSMAN BİZDEN

Kongrede konuşan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin, tekstilde başarılı projelere finansman sözü verdi. Narin, “Teknik tekstil önü çok açık olan bir sektör. Bu konuda yapılacak işbirlikleri önemli. Bu alandaki her türlü teknolojik ve bilimsel çalışmayı destekliyoruz. Bu konuda proje gerçekleştiren öğrencilerimize ve öğretim görevlilerimize finansman sözü veriyoruz” dedi. Narin, Ödül Töreni sırasında da tekrar kürsüye gelerek üniversitelere, “Çalışın, üretin, bulun, getirin parası bizden” çağrısı yaptı. Yarışmada Avrupa’da sadece 2 ülkenin ürettiği Prototip Floklama Makinesi Tasarımı, İmalatı ve Flok İplik Üretimi Projesi” ile Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özcan Özdemir başkanlığındaki ekip birinci oldu.

İkinciliği, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren’in “Polyesterin Boyama Sonrası Temizlenmesinde Redüktif Yıkama Yerine Ozon Gazı Kullanımı Projesi” aldı. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Çağlar Sivri’nin Sivri’nin “Zebra Derisinden Esinli Sinek Kovucu Biyomimetik Tekstil Yüzeyi Üretimi-Zebrepel Projesi” üçüncü olurken, Marmara Üniversitesi’nden Ozanhan Kayaoğlu’nun ‘Üç Boyutlu Dokuma Tarağı’ projesi ise mansiyona layık görüldü.

GELECEK TEKSTİLDEN İBARET

“Teknik Tekstillerin Geleceği Kongresi”, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin ve Euratex Başkanı Alberto Paccanelli’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Narin, teknik tekstil alanında başarı için işbirliği tavsiyesinde bulunarak, “Teknik tekstilde rekabetten ve ortaklıktan korkmayarak, müesseseler arasındaki fikri geliştirmeliyiz. Hükümetler ve sınırlar arasındaki rekabetten korkmayarak, daha geniş ve daha güçlü bir tekstil dünyası oluşturmalıyız. Bununla birlikte huzurlu bir milletler topluluğunun yaratılmasına katkımız olacaktır. Bizler gelip geçiciyiz, ama arkamızda bırakacağımız tekstil dünyası kalıcı olacaktır” açıklamasında bulundu. İnsan hayatında tekstilin daha da önem kazanacağını ortaya koyan kongrede konuşan yerli ve yabancı sektör temsilcileri, sektördeki payı yüzde 40’lara ulaşan teknik tekstilin, havacılık, sağlık ve enerji sektörlerinde giderek daha yaygın kullanılmaya başladığını vurguladılar. Toplantıda konuşan Euratex Başkanı Alberto Paccanelli, teknik tekstilin son yıllarda önemli bir atılım gösterdiğine dikkat çekerek, bu alandaki teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarının artığını söyledi. Günlük yaşamda çevreci, sağlık ve ekonomik sebeplerden dolayı tekstil ürünlerinin metal ürünlere tercih edilmeye başlandığını belirten Paccanelli, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İnşaat, sağlık, ulaştırma, enerji gibi alanlarda tekstil ürünlerinin kullanımı her geçen gün artıyor. Fonksiyonellik, esneklik, düşük maliyet ve sürdürülebilirlik bu kullanımın artmasındaki önemli etkenler arasında. Teknik tekstil bu anlamda büyük yer kaplıyor ve giderek önemli hale geliyor. Bu alanda teknoloji gelişiyor ve inovatif haberler ön plana çıkmaya başladı. Teknik tekstilin sektördeki kullanım ora nı yüzde 40’lara kadar çıktı. Havacılıkta uçaklarda ve enerji sektöründe rüzgâr türbinlerinde teknik tekstil ürünleri çok kullanılıyor.” Kongrede yer alan “Global Teknik Tekstil Pazarı Mevcut Durum/Trendler” başlıklı oturumda, Heimbach GmbH CEO’su Klaus Huneke, Gherzi Yönetici Ortağı Giuseppe Gherzi, Denkendolf Enstitüsü Araştırma Bölüm Başkanı Thomas Stegmaier konuşmacı olarak yer aldı. “AB Teknoloji Politikaları ve Teknik Tekstillere Bakış/Horizon 2020” konulu oturumun konuşmacıları ise AB Komisyonu Araştırma ve İnovasyon Genel Müdürü John Cleuren, Euratex Ar-Ge ve İnovasyon Müdürü Lutz Walter, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Özipek’ten oluştu. Kongrenin öğleden sonra yapılan “Farklı Sanayi Kolları İçin Yeni Tekstil Ürünleri” ve “Teknik Tekstiller ve Değişen Yaşam Tarzı” başlıklı oturumlarında da yerli ve yabancı pek çok uzman, konuşmacı olarak yer aldı.

About editor

Check Also

Modern ısıtmalı godede Nesnelerin İnterneti

LinkedinRetech ITMA 2023’te sürdürebilir ısıtmalı godelerin başarılmasındaki yenilikleri ortaya koyuyor Enerji tasarruflu motorlara ve enerji ...