Home / Genel / Tekstil fabrikalarında yangın güvenliği

Tekstil fabrikalarında yangın güvenliği

Linkedin

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın “Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar Raporu”na göre; ülkemizde bir yılda tespit edilen 541 endüstriyel yangının %13’ünü tekstil fabrikaları oluşturuyor. Kullanılan hammadde ve mamulün yanıcı özelliği, tesislerin risklerini artırıyor ve can güvenliği önlemlerinde hassasiyet gerektiriyor.

Gaziantep’te 1999’da kurulan ve dünyanın en büyük dokumasız kumaş üreticilerinden biri haline gelen Akınal Sentetik Grup Enerji Müdürü Burak Çetinel ile fabrikalarındaki riskleri ve önlemleri görüştük. Akınal, bugün 200.000 m² kapalı alanda kurulu tesislerinde 1000’i aşkın çalışanıyla yıllık 135.000 tondan fazla üretim kapasitesi ile 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Akınal’ın Grup Enerji Müdürü Burak Çetinel, yangın algılama sistemine yaklaşımlarını “Yangın demek müthiş bir yıkım demek; işinizin darbe alması, müşterilerin kaybedilmesi, şirketin mevcut durumuna ve geleceğine zarar veren bir yıkım, hatta istihdam ettiğiniz insanların kaybı anlamına bile gelebilir. Bu sebeple, biz yangın algılama sistemini çok önemli görüyoruz” şeklinde aktardı. Marka seçimlerindeki hassasiyetlerini de, “Başından beri en doğru, en kaliteli ve en güvenilir ürünleri birbiriyle yarıştırmayı ve ona göre satın almayı hedeflemiştik” diyerek vurguladı.

Akınal Sentetik yangın risklerine karşı EEC sistemlerine güveniyor

Burak Bey kullandıkları algılama sistemleriyle ilgili izlenimlerini, “Fayda olarak, seçtiğimiz Edwards sisteminin yüksek güvenilirliğini sayabilirim. Ek olarak karmaşık senaryoları gerçekleştirebilme kolaylığı var. Mesela enerji sisteminin kapattırılması çok radikal bir karardır. Birkaç detektörün ve birkaç senaryonun birbirini doğrulatarak işlemi gerçekleştirmesi, zonlama ile belirli kapıların kapattırılması gibi işlemler sıkıntı yaşamadan yapılabiliyor. Devreye almalar da çok hızlı ve sorunsuz şekilde yapılabiliyor. Ayrıca EEC ürünlerinin, bazı rakip firmalarda erişilemeyen uzak mesafelere kadar uzanabilen kapsama alanları olabiliyor. Şunu da ifade edeyim; biz Hava Çekmeli Dedektör Sistemlerini EEC sayesinde öğrendik. Bize sağladığı faydalardan biri de bu oldu. Beklenti ve ihtiyaçlarımızı kesinlikle karşılıyor” sözleriyle anlattı.

Sistemden çok fayda gördüklerini belirten Çetinel, “Örnek olarak bir işletmemizde 4 defa büyüme potansiyeli yüksek yangın yakaladı. Orası elyaf uçuşmasının bol olduğu ve büyüyebilecek bir yangın potansiyelin olduğu bir işletmemiz. Sistem orada 4 kez canlı olay yakaladı. Erken uyarı aldığımız için büyümeden hemen tüple söndürüldü” sözleriyle deneyimlerini paylaştı.

Akınal Sentetik Grup Enerji Müdürü Burak Çetinel, firma tercihlerinin sebebini; “EEC’nin büyük projelerde yer aldığını ve özellikle endüstriyel tesislerdeki referanslarını görünce bir güven duyduk zaten. Servis anlamında da uygun bir destek olduğunu görerek ilerledik, bu seçmemizdeki parametrelerden biriydi. Samimiyetle söylüyorum, ihale sürecindeki ilgi ve heyecan proje yapım aşamasında hiç azalmadı. Bazı firmalar vardır, işi alana kadar iyi davranır ama işi aldıktan sonra ulaşmakta ve yardım almakta zorluk yaşatırlar ama EEC’de böyle olmadı. EEC güven veren, çok değerli bir çalışma ortağı diyebilirim” şeklinde değerlendirdi.

About Yusuf Okcu

Check Also

Modern ısıtmalı godede Nesnelerin İnterneti

LinkedinRetech ITMA 2023’te sürdürebilir ısıtmalı godelerin başarılmasındaki yenilikleri ortaya koyuyor Enerji tasarruflu motorlara ve enerji ...