Home / Genel / Atlas Copco’dan tekstil sektörüne yenilikçi çözümler

Atlas Copco’dan tekstil sektörüne yenilikçi çözümler

Linkedin

Atlas Copco, geliştirdiği endüstriyel fikirlerle dünyanın ve ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biridir. Sürdürülebilir verimlilik anlayışı kapsamında Atlas Copco tarafından geliştirilen ürünler, işletmelere yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Atlas Copco Kompresör Tekniği, yenilikçi endüstriyel fikirler geliştirmede dünyanın ve ülkemizin lideri konumunda. Tekstil sektörüne yönelik çözümleri ile müşterilere değer kattıklarını vurgulayan Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, sorularımızı cevaplandırdı.

Atlas Copco Kompresör Tekniğinin tekstil sektörü odaklı son çözümlerinden bahseder misiniz?

“Tekstil sektöründe sürdürülebilir verimliliğin stabil olarak sağlanabilmesine yönelik geliştirdiğimiz Santrifüj (turbo) kompresörlerimiz, enerji tasarrufu sağlarken, azami basınçlı hava miktarını en az maliyetlerle sunması bakımından rakipsiz bir konumda bulunmaktadır. Yine ürünlerimizin bakım ve servis maliyetleri de işletmecilerinin yüzünü güldürecek seviyelerdedir.”

Tekstil sektöründe üreticilere neler önerirsiniz? Sektörün gittiği yönü nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Kompresörü doğru boyutta seçmek çok önemli. Aynı zamanda basınçlı havadan beklenen kalite kompresör seçiminde önemli kriterlerden. Her işletmenin ihtiyacı farklıdır. İşletmelerin ihtiyacına yönelik seçilen, uygun ve doğru boyuttaki kompresörler önemli oranlarda enerji tasarrufu sağlar. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, ihtiyaçlarına uygun kompresör ve ekipmanları seçmelerine yardımcı olabilmek ve enerji tasarrufuna dair mevcut durumlarını ortaya koymak için Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak ücretsiz mühendislik hizmetleri de sunuyoruz. Dileyen işletmelere doğru seçimleri yapabilmeleri için danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Özellikle ultrasonik debi ölçüm sistemimiz ile ölçümlemeler yaparak müşterilerimizdeki eski veya verimsiz kompresörlerin yerine daha verimli ve ihtiyaçlarına yönelik yeni teknolojilerimizi sunuyoruz. Sektörün gittiği yön, enerji verimliliği odaklı diyebilirim. Üretim yapan işletmelerin sahip oldukları makine parklarının çalışma verilerinin toplanması ve net bilgiye dönüşmesi daha da büyük önem taşıyacak. Yapmış olduğumuz enerji ve debi ölçümlemeleri sayesinde yüzde 40’lara varan enerji verimliliği elde ettiğimiz çok sayıda başarı öyküsü var. Çünkü toplanan veriler ile doğru bilgiye ulaşmak, büyük tasarruflar ortaya çıkartmak mümkün. Merkezi kontrolcülerimiz ile kompresörleri en verimli noktalarında çalıştırmak, bilgilerin sürekli olarak takip edilebilmesi için müşteri otomasyon sistemlerine veri aktarmak, geriye dönük trend grafik ve dataların elde edilebiliyor olması müşterilerimizin verimliliklerini sürdürülebilir kılmakta.”

Tekstil sektöründe üretim yapan işletmeler ne tip kompresörler kullanmalıdırlar?

Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü Ürün & Pazarlama Uzmanı Erdem Enç

“Tekstil gibi son ürün kalitesinin hayati önem taşıdığı işletmelerde, yağsız kompresör sistemleri kullanılmalıdır. Yağsız kompresör yerine, yağlı kompresör kullanılması ve havanın daha sonra filtreler ile yağsızlaştırılmaya çalışılması havayı yağsız hale getirmez. Seçimin yağsız kompresörden yana kullanılması sıfır risk almak anlamına gelir. Tekstil sektöründe kullanılan vortex tezgahları, eğirme, doku verme, hava jeti ile dokuma, pnömatik aktarma, sentetik elyaf üretimi, bükme/koni haline getirme ve dokuma, çözgü/ haşıl, tarama /hallaçlama gibi proseslerin hepsi için kaliteli ve yağsız, yüksek debili hava ihtiyacı bulunmaktadır.

Yağsız kompresörler sayesinde daha verimli üretim, daha düşük onarım ve bakım maliyetleri, daha yüksek kumaş kalitesi, daha az atık sağlanması mümkündür. Yüksek hava tüketiminin en verimli karşılığı ise santrifüj kompresörleri tek başına kullanmak veya sihirli formül dediğimiz santrifüj (turbo) + değişken devirli yağsız kompresörler ile sağlanmakta. Bu sistemde müşterilerin ihtiyacı olan minimum baz yüklerini santrifüj kompresörlerimiz ile sağlarken, basınçlı hava hattındaki dalgalanmaları sürücülü kompresörlerimiz ile tarayarak hem santirfüj kompresörlerdeki olası blow-off (eksoz) havasını sıfıra indiriyor hem de sabit bir basınçlı hava sağlamış oluyoruz. Basınçlı havanın dalgalanma miktarı azaldıkça tasarruf da en üst düzeye çıkmış oluyor. Tekstil sektöründe genellikle 6bar(g) ile 10 bar(g) arasındaki basınçlar talep edilmekle beraber Atlas Copco ürün gamımız müşterilerimizin tüm ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde dizayn edilmiştir.”

Class 0 ve bahsettiğiniz sertifikalardan bahseder misiniz?

“Atlas Copco Kompresör Tekniği yağsız hava kompresörleri, ISO 8573-1 CLASS 0 (2010) ve ISO 22000 sertifikası ile uyumlu yüzde 100 saf ve temiz hava sağlar. Bu da sıfır kirlenme riski, sıfır hasarlı ürün riski, sıfır arıza süresi riski ve şirketinizin büyük emeklerle kazandığı itibarına sıfır zarar gelme riski anlamına gelir. En güncel hava kalitesi endüstri standardı olan ISO 8573-1 CLASS 0’a (2010) uyumlu şekilde sertifika alan dünyanın ilk kompresör üreticisiyiz. Aynı zamanda eksiksiz bir tedarikçiyiz; yani tekstil üretimi sürecindeki her uygulama için uçtan uca basınçlı hava çözümleri sunuyoruz. Tüm ihtiyaçları karşılayan güvenilir bir çözümü tek noktadan sunarak müşterilerimizin verimliliğine katkıda bulunuyor ve içlerinin rahat olmasını sağlıyoruz.

Ülkemizde sektör tam anlamıyla düzenlenmiş durumda değil. Belgelendirme ve ölçümlemeler odaklı alınması gereken çok yol olduğunu düşünüyoruz. Endüstrinin ürün yatırımı yaparken marka beyanından öte ürünün sahip olduğu belgeleri ve test sonuçlarını incelemesi, en uygun ve en verimli kompresör ile bulaşmasını sağlayacaktır. Üreticiler kaliteli üretim yapmak istiyorlarsa bu konu büyük önem kazanıyor.”

Enerji verimliliği açısından bakarsak, kompresörleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

“Kompresörlerimiz teknolojinin bizlere sağladığı üst düzey bileşenler ve Atlas Copco’ nun geçmişten gelen mühendislik tecrübe- sinin bir arada buluştuğu yenilikçi dizaynlara sahip. Santrifüj kompresörlerimiz için;

• Geleneksel elektrik aktüatörleri yerine servo sürücü kullanımı
• Emiş (IGV) ve egsoz (BOV) valflerinde güvenilir servo motor tahrikli, doğru ve hassas kontrol
• Kısa erişim süresi (<1s), güç kesilmelerine karşı ayar noktası kaymayan, bakım gerektirmeyen yapı
• Otomatik kalibrasyonunu kendi kendine yapabilen elektronik devreleri elektrik kabini içerisinde bulunan tasarım
• Verimli emiş (IGV) aktüatörü sayesinde daha az blow-off (ortalama yıllık 64,800 $ tasarruf)
• Standart olarak entegre edilmiş paslanmaz çelik soğutucular
• Havanın temas ettiği tüm yüzeylerde özel epoksi kaplamalar
• Elektrik motorlu yağ buharı engelleyicisi Özelliklerini örnek gösterebiliriz.

VSD (Variable Speed Drive – Değişken Hızlı Sürücü) teknolojisine sahip yağsız vidalı kompresörlerimiz ise işletmelerin üretim akışına ve zamana bağlı olarak değişen kaliteli kuru hava talebini, motor hızını otomatik olarak ayarlayarak karşılıyor. Bu sayede; direkt enerji tüketiminde yüzde 70, dolaylı enerji tüketiminde ise yüzde 50’ye varan verimlilik ve tasarruf sağlayabiliyor. Ek olarak, bu tip cihazların CO2 emisyonunun yüzde 99’u enerji tüketiminden kaynaklanır. Enerji geri kazanımı teknolojilerimiz, cihazın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 95 kadarının geri kazanılmasını sağlayarak, müşterilerimizin toplam sahip olma maliyetinin yanı sıra karbon ayak izini düşürmesine de olanak tanıyor.”

About Yusuf Okcu

Check Also

Modern ısıtmalı godede Nesnelerin İnterneti

LinkedinRetech ITMA 2023’te sürdürebilir ısıtmalı godelerin başarılmasındaki yenilikleri ortaya koyuyor Enerji tasarruflu motorlara ve enerji ...