2020’de GOTS sertifikalı işletmelerin sayısı küresel olarak 34% arttı. 2019’da 7765 olan rakam, yeni bir rekor ile 10,388’e yükseldi. 16 GOTS Onaylı Sertifikasyon Kuruluşu, 72’den fazla ülkede, GOTS sertifikalı işletmelerde çalışan 3 milyondan fazla çalışanı raporlandı. Bütün bölgelerde kayda değer artışlar görüldü. Sertifikalı işletme sayısında ilk 10 ülke şöyle oldu: Hindistan (2,994), Bangladeş (1,584), Turkiye (1,107), Çin (961), Almanya (684), İtalya(585), Portekiz (449), Pakistan (391), ABD (167) ve Sri Lanka (126). GOTS onaylı kimyasal girdilerin sayısı 25,913 olarak kayda geçti, 2020’de 13% bir artış kazandı. Bu artış, girdilerin yaş işlem gerçekleştiren işletmeler tarafından, yasal ve ticari gerekliliklere uyum sağlamak amacı ile artan bir oranda risk yönetimi aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.
GOTS Genel Müdürü Claudia Kersten şöyle dedi: “Benzersiz bir senede görülen sıradışı bir artış, karar vericilerin, kapsamlı bir sürdürülebilir değişimi gerçekleştirme amacıyla, GOTS’a önemli bir araç olarak verdikleri değeri gösteriyor. Organik elyafları kullanmak ve onları GOTS’un sıkı kriterlerini kullanarak işlemek, piyasa önderlerine güvenilir ve güçlü bir zemin sağlayarak, başarılı olmalarına katkı sağlıyor”
GOTS’dan daha sıkı sosyal ve çevresel kriterler
GOTS 6.0 Versiyon, 1 Mart 2021’den itibaren uygulamaya geçecek, daha sıkı sosyal ve çevresel kriterler içeriyor. Sertifikalı işletmeler, ödenen ücretlerin “Yaşam Ücretine/ Living Wage”e olan farkını hesaplamak zorunda ve aradaki farkı kapatma konusunda çalışmaya teşvik edilmekteler. OECD’nin ilgili rehberleri olarak Sosyal Kriterler ve Risk Değerlendirme Hakkında İyi Pratikler ve Doğrulama Rehberi (Due Diligence Guidance and Good Practice Guidance for Social Criteria and Risk Assessment ) yanında Etik İş Pratik- leri (Ethical Business Practises ) de içeriğe alınmıştır.
Türkiye, tekstil endüstrisindeki genel öneminin hızla belirginleşmesi yanında, GOTS sertifikasyonunda ki güçlü artış eğiliminide korumayı başardı. Geçen seneye göre 29%’luk bir artış göstererek, 2019’da 858 olan onaylı işletme sayısı, 1,107’ye yükseldi. GOTs, bir kez daha Türk tedarik zinciri tarafından iş pratiklerinde etkili bir yöntemle kullanıldığı görüldü. Yine GOTS’un küresel ihracat pazarında rekabet gücüne olan etkisi de dikkate alındığından tercih edildi. EU pazarında, GOTS sertifikasyonuna olan yoğun talebe paralel olarak, onaylı sertifikasyon kuruluşu olmaya yönelik artan bir talep olduğu görüldü. Başka önemli bir gelişmede, Türkiye’deki GOTS ürün çeşitliliğindeki artış oldu. Farklı segmentlerden üreticiler ve tedarik zincirinin farklı bileşenlerinden GOTS’ a yoğun ilgi vardı.