• Hakkımızda
  • Abone Formu
  • Künye/İletişim
  • Dergimize Abone Olun
Tekstil Teknik Dergisi
  • Home
  • CURRENT
  • PRINTING
  • FINISHING
  • YARN
  • WEAVING
  • KNITTING
  • CHEMICALS
  • TECH-TEXTILES
  • ARTICLES
  • E-MAGAZINE
  • Türkçe
No Result
View All Result
  • Home
  • CURRENT
  • PRINTING
  • FINISHING
  • YARN
  • WEAVING
  • KNITTING
  • CHEMICALS
  • TECH-TEXTILES
  • ARTICLES
  • E-MAGAZINE
  • Türkçe
No Result
View All Result
Tekstil Teknik Dergisi
No Result
View All Result
Home English

Rieter: Embracing innovations that fuel growth

by İsmail Çakır
18 May 2025
in English, Genel, Güncel, Manşet
0
Rieter: Embracing innovations that fuel growth
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’s unique geographic location between East and West, coupled with an age-old textile history, provides the perfect foundation for a forward looking and innovative spinning sector. Fashion brands from around the world count on the manufacturing capabilities of Turkish mills for high-end and sustainable yarns. Rieter is fully dedicated to this key market and is committed to fuel the growth of local mills with cutting-edge technology.

All highly competitive mills have one thing in common: they leverage innovation so they can deliver to ever more demanding downstream customers in ever more dynamic markets. From automation and resource-efficient technologies to complete recycling systems, Rieter provides the game-changing innovations that keep Turkish mills at the forefront of the industry.

Automation: a strategic choice

Spinning has traditionally been a labor-intensive industry, making competitive labor costs a key success factor. As labor markets in Türkiye continue to tighten, mill owners are under pressure to rethink their growth strategies. This is where Rieter’s automation solutions can be transformative and help turbocharge performance.
Uğurlular Textile Industry and Trade Inc., a yarn manufacturer in Türkiye, for example, invested in ROBOspin for its ring and compact-spinning machines. ROBOspin significantly reduces the average time for yarn piecing thanks to the Individual Spindle Monitoring system, which efficiently detects the affected spinning position. The robot travels directly to this position and pieces the yarn break.

In addition to ROBOspin, Rieter provides a suite of tailored solutions including cutting-edge automatic lap transport system SERVOlap, automatic lap change and batt piecing system ROBOlap for combers, automatic roving bobbin transport system SERVOtrail, and advanced automatic doffing solutions for end spinning.
Rieter has stepped up its R&D activities to fully automate the value stream by 2027 through autonomous transport systems and collaborative robotics.

Energy efficiency a must

Having energy costs under control at all times is an imperative for Turkish mills, especially since they cater to high end demands that usually require finer yarn counts. And the finer the yarn, the greater the motor speed and hence the higher the energy consumption. This is especially true for ring and compact-spinning machines.

All Rieter machines are designed to have low energy requirements even at high production speeds.
One of Rieter’s many energy-saving champions is its compact-spinning machine K 48, which, when put to the test at a Turkish mill, came out on top consuming 18% less energy than the competitor machine. For a machine with 1 824 spindles, this benefit equates to an annual saving of around 12 000 USD per machine.

Enabling sustainability

Recycling is a key strength of Turkish mills as they prepare to meet the increasingly stringent sustainability demands of the European Union, one of the country’s key export markets. Rieter offers advanced technologies to process pre- and post-consumer textile waste into high-quality yarns.
The company uses its technology expertise to offer a complete recycling spinning system for both ring and rotor spinning lines. This enables customers to spin fibers from used garments and textile waste into yarn, thus helping to close the loop in textiles.

At last year’s International Textile Machinery Exhibition ITM, Rieter launched its recycling toolbox, which enables customers to achieve a high yarn quality from mechanically recycled cotton fibers.
The spun yarn matches the standard of an average carded ring yarn made from 100% virgin cotton. The tools to reach this quality are: pre-carding for full cleaning, combing to improve yarn quality, compacting to add the finishing touch.

Sustainability is also about resource efficiency, which means every fiber counts.
Gülle, a customer of Rieter subsidiary Graf, adopted Graf HYPERTOP, a flexible flat clothing, which was developed in collaboration with Graf engineers and customized for the leading textile manufacturer. Graf’s HYPERTOP C-60 flexible flat is designed with a multi-zone setting pattern, which significantly improves fiber control during the carding process, allowing for better fiber alignment and retention.
The multi-zone setting pattern of the HYPERTOP flexible flat has enabled Gülle to achieve up to +0.5% good fiber savings.

Services for more competitiveness

In Türkiye, Rieter operates three local repair centers in mechanics and electronics.
Rieter After Sales opened its first spare parts warehouse in Istanbul in April 2024, offering wear and tear parts as well as critical components on an area covering 1 000 square meters.
The rapid availability of machine parts prevents or reduces production downtime and improves the efficiency of the spinning mills.

Financing: the Swiss advantage

Staying ahead requires spinning mills to make investments, which may be costly in the short term but deliver real rewards in the long run.
Rieter builds on its advantage as a global company with Swiss roots to offer customers attractive financing packages designed to fuel their growth.

A look ahead

As Rieter celebrates its 230th anniversary, the company reaffirms its enduring commitment to help its Turkish customers reach new heights and explore new frontiers. 

*** 

Rieter, Türk iplik sektörünü geleceğe taşıyor

Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında eşsiz bir coğrafi konuma sahip olması ve köklü tekstil geçmişi, ileriye dönük ve yenilikçi bir iplikçilik sektörü için mükemmel bir zemin hazırlıyor. Dünya genelindeki moda markaları, kaliteli ve sürdürülebilir iplikler için Türk fabrikalarının üretim kapasitesine güveniyor.
Rieter, bu kilit pazara tamamen odaklanmış durumda ve yerel fabrikaların büyümesini son teknolojiyle desteklemeye kararlı.

Rekabet gücü yüksek tüm fabrikaların ortak noktası: Yeniliği kullanarak, giderek daha talepkâr hale gelen müşterilere ve hızla değişen pazarlara yanıt verebiliyor olmalarıdır.
Otomasyondan kaynak verimliliğine ve komple geri dönüşüm sistemlerine kadar, Rieter, Türk fabrikalarını sektörün ön saflarında tutan çığır açıcı yenilikler sunuyor.

Otomasyon: Stratejik bir tercih

İplikçilik geleneksel olarak emek yoğun bir sektör olduğu için, rekabetçi iş gücü maliyetleri başarıda kilit rol oynar. Türkiye’de iş gücü piyasaları daralırken, fabrika sahipleri büyüme stratejilerini yeniden düşünme baskısı altında kalıyor. İşte bu noktada Rieter’in otomasyon çözümleri performansı artırmada dönüştürücü bir rol oynayabiliyor. Örneğin, Türkiye’de faaliyet gösteren Uğurlular Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., ring ve kompakt iplik makinelerinde ROBOspin sistemine yatırım yaptı. Individual Spindle Monitoring (Bireysel İğ İzleme) sistemi sayesinde ROBOspin, kopan iplikleri hızlıca tespit ederek doğrudan ilgili konuma yöneliyor ve ipliği otomatik olarak bağlıyor.

ROBOspin’e ek olarak Rieter; otomatik fitil taşıma sistemi SERVOlap, tarak makineleri için otomatik fitil değiştirme ve batt ekleme sistemi ROBOlap, otomatik fitil bobin taşıma sistemi SERVOtrail ve son iplik eğirme işlemi için otomatik bobin çıkarma çözümleri gibi özel çözümler de sunuyor. Rieter, 2027 yılına kadar değer zincirinin tamamen otomasyonu hedefi doğrultusunda otonom taşıma sistemleri ve iş birliğine dayalı robotik teknolojilere Ar-Ge yatırımlarını artırıyor.

Enerji verimliliği: Olmazsa olmaz

Türk fabrikalarının yüksek kaliteli iplik taleplerine yanıt verebilmesi için enerji maliyetlerini her zaman kontrol altında tutması gerekiyor. Özellikle daha ince iplik numaraları için motor hızının artması, enerji tüketimini de yükseltiyor — bu durum özellikle ring ve kompakt iplik makineleri için geçerli. Tüm Rieter makineleri, yüksek üretim hızlarında dahi düşük enerji gereksinimi ile tasarlanıyor. Bu makinelerden biri olan kompakt iplik makinesi K 48, bir Türk fabrikasında yapılan testte rakip makineye kıyasla %18 daha az enerji tüketti. 1.824 iğli bir makinede bu fark, yıllık yaklaşık 12.000 USD tasarruf anlamına geliyor.

Sürdürülebilirliği mümkün kılmak

Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlik kriterlerini karşılamak için hazırlık yapan Türk fabrikalarının en güçlü yönlerinden biri de geri dönüşüm. Rieter, tüketim öncesi ve sonrası tekstil atıklarını yüksek kaliteli ipliğe dönüştüren gelişmiş teknolojiler sunuyor. Hem ring hem de rotor iplik eğirme hatları için komple geri dönüşüm sistemleri sağlayan Rieter, müşterilerinin kullanılmış giysi ve tekstil atıklarından iplik eğirmesini mümkün kılıyor, böylece tekstilde döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı (ITM)‘nde Rieter, geri dönüşüm araç kutusunu tanıttı. Bu araçlar sayesinde mekanik olarak geri dönüştürülmüş pamuk liflerinden yüksek kaliteli iplik üretilebiliyor. Bu iplik, %100 saf pamuktan üretilmiş ortalama bir taraklı ring ipliğiyle aynı standartları karşılıyor. Kaliteyi sağlamak için kullanılan araçlar: ön tarama ile tam temizlik, taramayla kalite artırımı ve kompaktlama ile son dokunuş.

Sürdürülebilirlik aynı zamanda kaynak verimliliğidir, yani her lif değerlidir. Rieter’in iştiraklerinden Graf’ın müşterisi olan Gülle, Graf mühendisleri ile birlikte geliştirilen Graf HYPERTOP C-60 esnek tarak üst telini kullanmaya başladı. Bu çok bölgeli yapı, taraklama sırasında fiber kontrolünü iyileştirerek daha iyi hizalama ve tutunma sağlıyor. Sonuç olarak Gülle, %0,5’e varan iyi lif tasarrufu elde etti.

Rekabetçilik için servis çözümleri

Türkiye’de Rieter, mekanik ve elektronik alanlarda faaliyet gösteren üç yerel onarım merkezi işletiyor. Nisan 2024’te İstanbul’da açılan yedek parça deposu, 1.000 m² alanda aşınma parçaları ve kritik bileşenlerin hızlı tedarikini sağlıyor. Bu da üretim kesintilerini azaltarak iplik fabrikalarının verimliliğini artırıyor.

Finansman: İsviçre avantajı

Öne geçmek isteyen iplik fabrikalarının yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımlar kısa vadede maliyetli olabilir ama uzun vadede ciddi kazanç sağlar. İsviçre kökenli bir global şirket olan Rieter, müşterilerine büyümelerini destekleyecek cazip finansman paketleri sunuyor.

Geleceğe bakış

  1. yılını kutlayan Rieter, Türk müşterilerinin yeni başarılara imza atması ve yeni ufuklara ulaşması için süregelen bağlılığını bir kez daha vurguluyor.
Previous Post

Innovative steps and 2025 expectations in the Swiss textile machinery industry

İsmail Çakır

Please login to join discussion
Tekstil Teknik Dergisi

Browse by Category

  • Apps
  • Business
  • dergi
  • English
  • Entertainment
  • Fashion
  • Food
  • Gadget
  • Gaming
  • Genel
  • Güncel
  • Health
  • Investing
  • Lifestyle
  • Manşet
  • Mobile
  • Movie
  • Music
  • News
  • Politics
  • Review
  • Science
  • Sports
  • Startup
  • Tech
  • Technology
  • Travel
  • World

Recent News

Rieter: Embracing innovations that fuel growth

Rieter: Embracing innovations that fuel growth

18 May 2025
Innovative steps and 2025 expectations in the Swiss textile machinery industry

Innovative steps and 2025 expectations in the Swiss textile machinery industry

17 May 2025
  • Home
  • CURRENT
  • PRINTING
  • FINISHING
  • YARN
  • WEAVING
  • KNITTING
  • CHEMICALS
  • TECH-TEXTILES
  • ARTICLES
  • E-MAGAZINE
  • Türkçe

© 2025 Tekstil Teknik Magazine - IMG IT IMG IT.

No Result
View All Result
  • Home
  • CURRENT
  • PRINTING
  • FINISHING
  • YARN
  • WEAVING
  • KNITTING
  • CHEMICALS
  • TECH-TEXTILES
  • ARTICLES
  • E-MAGAZINE
  • Türkçe

© 2025 Tekstil Teknik Magazine - IMG IT IMG IT.