Home / Güncel / Türkiye’nin ilk “Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” İTÜ’de açıldı

Türkiye’nin ilk “Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” İTÜ’de açıldı

Linkedin

evrensel-tekstil-tasarim-merkeziMerkezde engelli bireylerin ihtiyaçları dikkate alınarak giysiler tasarlanacak. Farkındalık meydana getiren, toplumsal bilinç oluşturan, öncü bir proje daha İTÜ’de hayat bulacak.

İTÜ öncülüğünde başlatılan proje; İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2014 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı, özel sektör ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından destekleniyor. Engelli bireylerin ihtiyaçları düşünülerek kumaş, giysi ve diğer tekstil tasarımlarının yapılacağı, numunelerin üretileceği Merkez, 19 Ekim 2015 Pazartesi günü açıldı. İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi’ndeki açılış töreni, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle gerçekleşti. İTÜ’nün öncü kimliğiyle geçtiğimiz yıl başlattığı, uzun soluklu bir proje olan “Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi” kapsamında yapılan çalıştay ve atölye çalışmaları sonucunda, engelli/ özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları dikkate alınarak tasarımların yapıldığı, “İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” açıldı. Merkezin açılışında konuşan Emine Erdoğan Hanımefendi, “Üniversitelerimizin, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak hayata dokunmaları takdire şayandır. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bu girişimi, yönü geleceğe dönük, köklü bir birikimi ifade etmektedir. Zira, ikiyüz yılı aşkın bir teknik birikim, çağdaş bir felsefe ile bu projede buluşmuştur. Evrensel tekstil tasarımı alanında önemli bir adım atılmıştır” dedi. Emine Erdoğan şöyle devam etti. “ Hepinizin bildiği gibi, ‘Evrensel tasarım’ olgusu, tüm dünyada son 20-30 yıl içinde yaygınlık kazanan yeni bir bakış açısını ifade eder. Aslında ‘herkes için tasarım’ demektir. Bu bakış açısına göre, engellerden etkilenenler, sadece klasik anlamda ‘engelli’ tanımına giren bireylerden oluşmaz. Her insan bebeklik, çocukluk döneminde bazı kısıtlamalar yaşar. Birçok insan hamilelik, yaşlılık, kaza gibi çeşitli sebeplerle engellere sahip olabilir. Bu nedenle, engellileri toplumun küçük bir bölümü olarak değerlendirmemeliyiz. Hepimiz hayatımızın bir döneminde fiziksel engellerle karşılaşıyoruz. Öte yandan çok çeşitli engellilik halleri var. Engeller geçici, kalıcı olabileceği gibi, duyma, görme, zihinsel, hareket
engelleri gibi farklı insani durumlar olabilir. İşte tüm bu sebeplerle, ürettiğimiz hizmet çözümleri, herkes için, kapsayıcı olmalı. Bu, bireylerin en temel hakkıdır ve demokratik yaklaşımın gereğidir.”

İLK’LERİN ÜNİVERSİTESİ İTÜ, ULUSLARARASI BİR MERKEZ KURDU
Böylesine büyük ve önemli bir sosyal sorumluluk projesinin ilk kez İTÜ’de şekillenmesinin ve hayata geçmesinin gururunu yaşayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Türkiye’de ve Dünya’da engelli bireyler standart tekstil ürünlerini kullanırken çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu sıkıntıdan yola çıkarak oluşturulan “Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi” Türkiye’de ilk olması açısından çok önemli. Diğer yandan bu kadar önemli bir konunun sadece kâğıt üzerinde bir proje olarak kalmayıp “İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” ile hayata geçmesi ve üretime başlaması, İTÜ’nün çok önemli bir başarısıdır. 242 yıllık bilgi birikimiyle toplumsal katma değer sağlayan birçok projenin mimarı olan İTÜ, bu defa toplum için üretim yapan bir Merkez ile yeni bir başarıya imza atıyor.
Proje, üniversite, devlet, sanayi işbirliği açısından da örnek teşkil ediyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve Kalkınma Bakanlığı olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

“AMAÇ ENGELLİ BİREYLERİN DAHA RAHAT GİYİNEBİLMESİ”
Proje Koordinatörü ve İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, “Projemiz ortaya çıktığı günden itibaren birçok kamu kurumundan, sivil toplum kuruluşundan destek aldı. Projede üniversite, sanayi, devlet ve sivil toplum örgütleri bir araya geldi ve güçlü bir yapı oluşturuldu. Engelli bireylerin daha rahat giyinebilmesi ve günlük konforlarının sağlanabilmesi amacıyla, İTÜ ‘nün öncü kimliği ile yola çıktık. Konu ile ilgili ilk adım; akademisyenlerin, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, engelli bireylerin katıldığı bir çalıştay düzenlemek oldu. Çalıştay’dan sonra engelli bireylere özel giysilerin tasarlanacağı bir merkez kurulması planlandı. Merkez çalışmaları devam ederken, akademisyenlerin, moda tasarımcılarının, fizyoterapistlerin, psikologların ve engelli bireylerin katılmış olduğu tasarım atölyeleri düzenledik. Atölye çalışmalarında muhtelif tasarımlar geliştirildi. Büyük bir ekiple çok yoğun çalıştık ve sonunda projeyi hayata geçirdik” dedi.evrensel-tekstil-tasarim-merkezi1

“ENGELLİLER İÇİN TEKSTİL TASARIM MERKEZİ PROJESİ”
“Engelsiz Tekstil” markası, Evrensel Tekstil Tasarımını ifade etmek için kullanılmaktadır. Evrensel tekstil tasarımı; engelli ve özel gereksinimli (farklı vücut ölçüsü, tipi vb.) bireylerin ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarımların yapılması demektir. Giysiler; kolay giyilebilir/giydirilebilir, bakımı ve temizliği kolay, konforlu ve estetiktirler. Proje kapsamındaki tasarımlar, atölye çalışmalarıyla ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi’nde yapılan atölye çalışmalarına; tekstil mühendisleri, moda tasarımcıları, fizyoterapistler, psikologlar, doktorlar, engelli bireyler ile onların aileleri katıldı. Proje ile engelli bireylerin içinde bulunduğu eksiklerden kaynaklanan zorlukları ortadan kaldırmak, onların temel ihtiyaçları olan giyinmelerini basitleştirmek ve giysilerin içinde daha konforlu olmalarını sağlamak amaçlandı. Projenin hedefi, İTÜ’nün teknik birikiminden yararlanarak engelli ve özel gereksinimli bireylerin yaşam konforlarını ve standartlarını artırmak ve üretilecek ürünler ile toplumsal farkındalık yaratmaktı. Projenin bir sonraki adımını, Ülkemizdeki hazır giyim mağazalarında “evrensel Tasarım” konsepti ile ürünlere yer verilmesidir.

“İTÜ EVRENSEL TEKSTİL TASARIM MERKEZİ”
Gelişmiş bir altyapıya ve son teknoloji üretim cihazlarına sahip olan Merkez, 180 metrekare alan üzerine kuruldu. Merkez’de, iplikten hazır giyime kadar pek çok alanda numune çalışması yapılabilecek. Örme Kumaş Laboratuvarı, Tekstil Terbiye Laboratuvarı, Fiziksel ve Kimyasal Testler Laboratuvarı olmak üzere üç ayrı laboratuvarın bulunduğu Merkez’de, bir de Tekstil Tasarım ve Konfeksiyon Atölyesi yer alıyor. Merkez’de; engelli bireylerin rahat kullanabileceği, kolay giyilebilir, bakımı kolay, konforlu ve estetik değer taşıyan giysiler tasarlanacak ve numuneleri üretilecek. İTÜ’nün köklü mühendislik alt yapısından yararlanılarak elektronik, makina gibi farklı disiplinlerle de ortak çalışmalar yapıldı. Merkez’de; engelli, özel gereksinimli birey ihtiyaçlarına yönelik akıllı tekstiller ve yeni teknolojiler için araştırma ve uygulama çalışmaları da yapılabilecek. Merkez’de 3 boyutlu vücut tarama sistemi ile vücut ölçülerinin alınması sağlanacak. Tasarlanan kumaş ve giysilerin talep edilen konfor ve kalite testleri de merkezde mevcut teknoloji ile sağlanacak.

About editor

Check Also

Kardem Tekstil moda devleri için Mimaki TS55-1800 ile üretim yapıyor

LinkedinDünyaca ünlü markalara konfeksiyon üretimi yapan Kardem Tekstil, dijital baskı avantajlarına Mimaki’nin fiyat/performans odaklı TS55-1800 ...