Home / Teknik Tekstiller / Türk Makine Sektörünün 2023 Vizyonu

Türk Makine Sektörünün 2023 Vizyonu

Linkedin

makineTekstil sektöründe Avrupa birincisi olan Türkiye, tekstil makineleri ihracatı alanında her geçen gün kendini geliştiriyor. Günümüze bakıldığında Türkiye, dünya tekstil makineleri üreten ülkeler arasında 18. sırada yer almaktadır.

Türkiye ekonomisi için bir hayli önemli bir yer kaplayan tekstil sektörünün daha da güçlenmesinin yolu ülkenin kendi makinelerini üretmesi, kendi talebini karşılamasından geçiyor.  Bununla beraber Türk tekstil makineleri ihracatını ve istihdamını artırmak için sektörde faaliyet gösteren firmaların yurt içi ve yurt dışı olmak üzere fuarlara katılarak üretimlerini ve kalitelerini dünya ile paylaşmalıdır. Sektörün ithalat ve ihracatını karşılaştırdığımız zaman, ithalatın fazla olduğu görülüyor. Oranın ülkemiz adına gelişme göstermesi için şu ana kadar yapılan çalışmalardan daha fazlası yapılarak tekstil makine sektörünün yüksek kalite hedefi ile dünya için üretim yapması gerekiyor. Aynı zamanda sektörün yönelmiş olduğu pazarların daha da genişlemesi için çalışmalara hız verilmelidir. İhracatı artırmanın yolu, katma değerli ürünler üretmekten geçiyor. Dünya ile rekabet edebilmek için Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verilmesi mecburiyet halini almıştır.  Bakıldığında, imalatçılarımızın artık Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına daha fazla kaynak ayırarak, küresel rekabet ortamında Türk makinecilerinin daha etkin yer almaya başladığını görüyoruz. Türkiye, 2023 yılında makine imalat sektöründe hedeflediği 100 milyar $ ihracat rakamını, alt yapı sorunlarını hızlı bir şekilde ele alarak yakalayabilir.

Tekstil makineleri ihracatı Türk Makine ihracatının % 2’sini oluşturmaktadır. 2023 yılında, tekstil makineleri ihracatı her yıl % 20 civarında artış göstererek yaklaşık 2milyar $’a ulaştığında, gerçekleştirilmesi hedeflenen toplam 100 milyar $ makine ihracatı ve dolayısı ile genel 500 milyar $ ihracat hedefi gerçekleşecektir. Türk firmalarının mühendislik konusunda gelişmiş olması, üretim esnekliği, ürün geliştirme, satış sonrası gibi faktörlere önem vermesi ile hem ihracat artış gösterecek hem de yeni pazarlara giriş sağlanacaktır. Ülkemizde üretilmeyen, dışa bağımlı olduğumuz  makinaların üretimi için oluşturulacak ortak girişimlere teşvik verilmesi ve ithalata yönelik koruma önleminin alınması gerekiyor.

About editor

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...