Home / Dokuma / Tekstil parça baskıda dijital baskı dönemi için özel fikse tünelleri ve kurutma fırınları

Tekstil parça baskıda dijital baskı dönemi için özel fikse tünelleri ve kurutma fırınları

Linkedin

1948 yılında, yedek parça eksikliğinden çalışamaz hale gelmiş olan ve özellikle İzmir ve çevresinde kurulu olan dokuma fabrikalarının yedek parça ihtiyaçlarını giderebilmek amacı ile küçük bir atölye ve bir aile firması olarak faaliyete başlayan Tekiz Makina, 1980’li yıllarda Türkiye pazarındaki ihtiyaç ve  gelen talepler ışığında baskı sektörü ile tanışarak, Grafik ve Baskı sektörlerine makine üretmeye başlamış ve bu sektörlerde öncü konumuna ulaşarak birçok “ilk”e imza atmıştır.1985 yılında serigrafi (ipek baskı) baskı sistemleri firmamızın standart imalat konusu haline geldiğinde, firmamız serigrafi baskı sektörünün hem baskı öncesi serigraf kalıbı hazırlık makinelerini, hem baskı makinelerini, hem de baskı sonrası kurutma sistemlerini kapsayan geniş ürün yelpazesiyle bu sektöre hizmet veren ve tüm bu makineleri imal eden ilk yerli firma olduklarını ifade eden firma yetkilisi Neil Çikurel, pnömatik gergi, emülsiyon sürme, kalıp kurutma fırınları, kalıp kontakt kopya (pozlama) cihazları, developer ve yıkama kabinleri gibi serigrafi kalıbı hazırlık makineleri, manüel, yarı otomatik, otomatik serigrafi baskı makineleri, roll-coat (rulo baskı – merdane baskı) baskı sistemleri ve baskı hatları ile konveyörlü, sıcak hava – IR (Infra Red – Kızıl Ötesi), UV (Ultra Violet – Mor Ötesi) ve kombine kürleme/kurutma tünelleri ile fikse fırınlarının Tekizin standart imalatları arasında yer aldığını belirtti. Neil Çikurel, çalışmalarla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

 

Firmanızın faaliyet alanları ve çalışma politikanız hakkında bilgi verir misiniz?


“Firmamız Serigrafi baskı sektörünün faal olduğu tüm sektörlerde, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası alanlarında tamamı kendi tasarım ve imalatımız olan makinelerimiz ile hizmet vermektedir. Tekstil, cam, metal ve grafik baskı sektörleri firmamızın temel faaliyet alanlarıdır. Son yıllarda dijital ve mürekkep püskürtmeli baskı tekniklerinin bir hayli gelişmesi ve sunduğu bazı artı değerler ile konvansiyonel baskı tekniklerine tercih edilir hale gelmesiyle bizde çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Öncelikli olarak Dijital parça baskı teknolojisinin artılarını ve sınırlarını inceledik. Başlangıç seviyesi ve üst segment dijital parça baskı makinelerinin üretim miktarlarına uygun, dijital baskı tekniği ile mürekkep püskürtmeli olarak basılan parça baskıların sağlıklı olarak kurutması ve mürekkebin fikse edilebilmesi için yeni nesil sıcak hava tünelleri ve çekmece tipi fırınlar geliştirdik. Firma olarak yenilikçiliğe büyük önem vermekteyiz. Tüm makinelerimizde en az bir veya iki yenilikçi öğe, çözüm bulabilirsiniz. Hani bir şey alırsınız da “ya keşke bunu böyle yapmış olsalardı” diye içinizden geçirirsiniz ya, işte biz bu “keşki” leri Tekiz ’de sizler için hayata geçiriyoruz. Bunu yapabilmenin özünde Ar-Ge ve yenilikçiliğe olan sonsuz inancımız ve makinelerimizi kullanan dostlarımızın bizlere yapmış oldukları geri bildirimler yatmaktadır .

 

Firmanızın tekstil sektörüne sunmuş olduğu ürünler ve kullanım alanlarından bahseder misiniz?


“İmal ettiğimiz makineler ağırlıklı olarak tekstil sektörünün parça baskı ve kontinü baskı alanlarında kullanılmakta olan makinelerdir. Kalıp hazırlığı için pnömatik gergi, otomatik emülsiyon sürme, kalıp kurutma fırını, kalıp kontakt kopya/pozlandırma şasesi, developer ve yıkama kabinlerini imal etmekteyiz. Transfer kağıtlarının basılması ile ilgili olarak manuel, yarı otomatik, 3/4 otomatik serigrafi baskı makine ve hatlarını imal etmekteyiz. Bir de tekstilcilerin büyük beğenisini toplayan ve gazlı fikse fırınlarına oranla çok daha emniyetli ve kokusuz bir ortam ile hassas sıcaklık kontrolü sağlayan, elektrikli/rezistanslı fikse fırınlarına kıyasla ise kullanıcıya elektrik kullanımında %30 – %35 lere varan tasarruf sağlayan fikse fırınlarını ve tekstil boyaları için titreşimli boya karıştırıcılarını imal etmekteyiz. Tekstil sektöründe büyük ebatlı veya kontinü baskı yapan firmalar için özellikle vurgulamak istiyorum ki yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm bu makinelerin büyük ebatlı kalıp ve baskılar için olanlarını imal ediyor ve bu konuda ülkemizde tek olma özelliğini taşıyoruz. Herkesin bildiği gibi kaliteli bir baskı pek çok parametreye bağlıdır ve bunlardan ilki kalıbın iyi hazırlanmasıdır. Birçok firmada çalışmakta olan kalıp hazırlık makinelerimiz iyi ve kaliteli bir kalıp hazırlığının garantisidir.

 

Tekiz Makine olarak geliştirdiğiniz yeni ürünler ve kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?

 

“Firmamızın son dönemlerde bünyesine kattığı en önemli ürün hiç şüphe yok ki, tüm dünyada tekstil parça baskı sektöründe hızlı bir tırmanışta olan dijital baskı sistemleri ile mürekkep püskürtme tekniği ile yapılan parça baskıların fiksajını sağlayacak özel fiske tünelleridir. Ar-Ge’ sini tamamlayıp imalatına başladığımız bu fiske tünelleri dijital baskı tekniği ile basılan parça baskıların, canlı renklerinden hiçbir şey kaybetmeden sağlıklı bir şekilde fiske edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu fikse tünellerimizin en büyük özelliği tekstil parça baskıcılarımızın dijital baskılarının yanı sıra su bazlı baskılar dahil, diğer tüm baskı işlerinin kurutma ve fiksajını tek bir fikse tünelinde yapmalarına olanak tanıyor olmasıdır. Diğer yeni ürünümüz ise özellikle başlangıç seviyesi dijital parça baskı makinesi kullanıcılarını sevindirecek bir ürün. Biliyorsunuz bu tür makineler ile basılmış parça baskılar ağırlıklı olarak transfer preslerinde belirli bir sıcaklık ve süre preslenerek fikse ediliyor. Bu da süreçte bazı dar boğazlar oluşmasına yol açıyor. Bunu önlemek üzere çekmece tipi fırınlar geliştirdik. Son olarak da yurt dışından gelen bir talep ışığında uzun yıllardan beri yapımına ara verdiğimiz ara kurutma “flash cure” sistemlerimiz de yine bu dönemde talebe cevap vermek için yeniden ürün yelpazemize eklediğimiz ürünlerimizden.”

 

Piyasaya sunmuş olduğunuz ürünlerin kalite ve kullanım açısından değerlendirmesini yapar mısınız?

 

Kullanıcıların ürünlerinizi tercih sebebi nelerdir?

 

“Tasarımlarımızda, fonksiyonelliğin yanı sıra kullanıcının güvenliğini ve doğayı da dikkate alırız. En fonksiyonel, en güvenli ve olabildiği ölçüde çevreye duyarlı makineler tasarlayıp üretmekteyiz. Enerji verimliliğine, hem çevre açısından hem de kullanıcının işletme maliyetleri açısından çok önem vermekteyiz. Hedefimiz her zaman en iyi kaliteyi en uygun fiyatla sunmak olmuştur. Sanırım piyasada 2. El Tekiz Makine markalı makine bulunmaması veya çok nadiren bulunması bunun en güzel göstergesidir. Makinelerimizi satın alan dostlar uzun yıllar makinelerimizden hizmet alabilmektedirler. Gururla söyleyebilirim ki 25 yılı aşkın bir süredir aynı makineyi kullanmakta olan müşterilerimiz var. Bunun üzerine başka bir söze gerek var mı? Tercih edilme sebeplerimize gelince herhalde sektör ile ilgili pek çok makinede Türkiye’de bir ilk olmamız ve yapılmayanı yapmamız da önemli bir rol oynuyordur. Örnek vermek gerekirse İstanbul’da bir firma için bugüne kadar ürettiğimiz en büyük kalıp hazırlık makinelerini imal ettik. 2,5 metreye 4 metre ölçülerindeki serigrafi baskı kalıplarının hazırlanmasında kullanılacak olan bu makineler Türkiye’de bir ilk. Tabi köklü bir firma olmamız ve imal ettiğimiz tüm makinelerimizin arkasında olmamız da makinelerimizin tercih edilmesinde en temel faktördür. Kim 20 yıl önce satın aldığı makinesinin

 

İmalatçısına aynı telefon numarasından ulaşıp, makineyi satın aldığı kişi ile konuşup, servis alabilmeyi istemez ki?”

 

Tekstil sektörü her geçen gün yeniliklerle buluşuyor. Giyim trendleri de değişmeye başladı. Tercih edilebilir ürünler ve yeniliklere yapmış olduğunuz Ar-Ge çalışmalarından bahseder misiniz?

 

“Tahminim dijital baskı teknolojisinin sunduğu artı değerlerin etkilerini tekstil sektöründe de tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi yoğun bir şekilde yaşayacağız. Burada sadece dijital parça baskı sektöründen değil dijital metraj baskı makinelerinden de bahsetmekte yarar var. Önemli sınırlamaları olsa dahi bu teknolojiler beraberinde bazı ciddi avantajları da getirdiler. Sektör, en olgun sektörlerinden birisi olmasına rağmen aynı zamanda yeniliklere de en açık sektörlerden biri olma özelliğini taşıyor. İnanıyorum ki tekstilciler bu yeni teknolojilerin sunduğu artı değerleri var olan teknolojinin imkanları ile harmanlayıp yepyeni ürünler ve kullanım alanları oluşacaklardı. Biz de firma olarak çalışmalarımızı dijital parça baskı ve metraj baskı sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kurutma ve sistemlerinin geliştirilip imal edilmesi yönünde yoğunlaştırdık

 

Globalleşen dünyada Türk tekstilinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?


“Bu sorunun cevabın sanıyorum tekstilciler daha doğru bir şekilde verebileceklerdir. Tekstilin parça baskı ve metraj baskı sektörlerine makine imal eden bir firma olarak sadece ilgili alanlardaki gözlemlerimi aktarabilirim.

Tekstilci dostlarımızdan, geçtiğimiz yıllarda cazip fiyatlar dolayısı ile Uzak Doğuya kaçan işlerin yavaş yavaş Türkiye’ye dönmekte olduğunu duymaktayız. Tabi burada kalite fiyat dengesinin, değişimlere hızlı cevap verebilir bir yapı ve coğrafi konumda olmanın, sık değişen az adetli işleri arzu edilen kalite, süre ve bütçede teslim etmenin etkisi büyük. Ülkemizde tekstil sektöründe önemli Ar-Ge çalışmaları yapıldığını da görmekteyiz. Bu da oldukça sevindirici bir gelişme. Tüm bunların ışığında Türkiye’de tekstil sektörünün, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğini düşünmekteyim

 

Gelecekteki projeleriniz nelerdir?


“Gelecekte de Türkiye’de ilkleri yapmayı ve ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hitap ettiğimiz sektörleri yakinen takip ediyoruz. Bunların yanı sıra ülkemizden Ar-Ge ihraç eder bir konuma gelmek için önemli çalışmalarımız var. Başarılı olacağımızı düşünüyorum. Üretimde konuya tam olarak hakim olduğumuzu düşünüyorum ve deneyimlerimize güveniyorum

İlave etmek istediğiniz başka konular varsa ekleyiniz.
İrdelemeden geçemeyeceğim bir konu var maalesef. O da yerli firmalarımızın yabancı makinelere olan ilgisi. Elbette bir makine ülkemizde eşdeğer kalitede üretilmiyorsa, o makine veya ekipmanların ithal edilmesine karşı değilim. Ancak ülkemizden bizim ihraç ettiğimiz makine ve benzerlerinin ithal ediliyor olması bizleri gerçekten üzüyor. Düşünün ki Avrupa sizin kalitenize güvenmiş, inanmış, fakat sizin ülkenizdeki sanayici o makineyi en az iki katı para vererek ithal ediyor. Pekte anlam veremiyorum doğrusu. Yerli firmalarımızın kaliteyi dışarıda aramadan önce yerli imalatçıları bir araştırmalarının ülkemiz ekonomisine ve gelişmesine büyük katkıları olacağı inancındayım.

About img

Check Also

Kardem Tekstil moda devleri için Mimaki TS55-1800 ile üretim yapıyor

LinkedinDünyaca ünlü markalara konfeksiyon üretimi yapan Kardem Tekstil, dijital baskı avantajlarına Mimaki’nin fiyat/performans odaklı TS55-1800 ...