Home / Dokuma / Tekstil enerji tasarrufu için etkili web aracı

Tekstil enerji tasarrufu için etkili web aracı

Linkedin

Verimli enerji kullanımı, yakıt ve elektrik fiyatlarının son yıllarda % 50’ye kadar arttığı Türkiye’de tekstil üreticileri arasında önemli bir konu haline gelmiştir. Rekabetçi pazarda maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, enerji verimliliği bir zorunluluktur. Maliyeti  artıran bir etken olmasının yanı sıra, enerji kullanımı CO2 salınımına yol açarak iklim değişikliğine neden olan çevresel bir etkisi de vardır. Tüketiciler giderek artan bir şekilde tekstil markaları ve perakendecilerden bu emisyonları (salınımları) azaltmasını beklemektedir. Tekstillerin karbon kullanım alanlarına bakıldığında, karbonun üretimde önemli bir yeri vardır. Örneğin, Türkiye’de üretilen pamuk bir ceket üretim süreci boyunca 6 kilogram ve kullanım süresi boyunca toplam 13 kilogram CO2’ye neden olur.

PERAKENDECİLER VE MARKALARIN ORTAK GİRİŞİMİ
Üreticilerin bu sorunları gidermesine yardımcı olmak için, aralarında Otto Group, Tchibo, KiK, s.Oliver ve tom Tailor’ın da bulunduğu dokuz Alman perakendeci Karbon Performans Geliştirme Girişimi’ni (KPI2) kurmuştur. Bu girişim Almanya Çevre Bakanlığı, Alman Federal Ajansı ve Alman Yatırım ve Geliştirme Şirketi tarafından desteklenmektedir. Hamburg merkezli SystainConsulting GmbH ise bu girişimi geliştiren danışmanlık şirketidir

TEKSTİL ÜRETİCİLERİ İÇİN YAPILMIŞ WEB TABANLI BİR ARAÇ
“KPI2 maddi destek sunan bir yönetim aracıdır”, diyor OTTO Almanya Kadın ve Erkek Giyim Kategorisi Başkan Yardımcısı Oliver Klinck. Perakendeciler ve KPI2 girişiminin amacı tekstil zincirindeki karbon kullanımını önemli ölçüde azaltmaktır. Fabrikaların ilgili tüm süreçleri analiz edebilmesi amacıyla web tabanlı bir öz-değerlendirme aracı oluşturuldu. Bu araç, enerji tasarrufunun sağlanabileceği alanları sistematik olarak belirlemede yardımcı olacaktır. KPI2-aracı nerede harekete geçilmesi gerektiğine dair tek tek önerilerde bulunacak ve indirilebilir hesaplama araçları, kontrol listeleri, el kitapları ve bilgi sayfaları aracılığıyla destek verecektir. Ayrıca diğer tekstil ve ayakkabı fabrikalardan alınan örnek olay çalışmaları eylemlerin gerçek sonuçlarını göstermek için verilmektedir. Buna ek olarak fabrika, enerji tüketim verilerini bu araca girer ve anında fabrikanın CO2 salınım miktarının hesabını elde eder. Karbon kullanımının hesaplanması, tedarikçi markaların artan talepleri sebebiyle oldukça faydalı bir özelliktir.
KPI2 ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ YÖNETEBİLİR HALE GETİRİR
Her seviyedeki fabrikalara yardımcı olmak için, KPI2 adım adım bir yaklaşım sunuyor. Hiçbir maliyeti olmayan veya çok düşük maliyetli tedbirlerle başlar ve düzenli olarak taşıma araçlarının lastik basıncını kontrol etme gibi bakım hizmetlerini artırmanın yanısıra personel arasında bilinci artırarak ve basınçlı hava seviyesini azaltma veya aydınlatma bölgelerini kontrol etme gibi işlemlerle mevcut sistemleri en uygun hale getirerek anında tasarruf sağlar. Araç kolayca enerji tasarrufu yapılabilecek tüm alanlarda etkilidir. Bronz-Gümüş-Altın-Programı farklı düzeylerde fabrikaları desteklemek ve aralarındaki karşılaştırmayı sağlamak için uygulanmaktadır. Bronz seviye “hızlı kazancı” hedeflerken, KPI2 Gümüş ve Altın seviyelerine enerji verimliliğini ve gelişmiş tedbirleri artırarak ulaşılır. Gelişmiş tasarrufa yönelik belirgin tedbir ve teknolojiler, sürekli devam eden bir gelişim sürecine yönlendirerek temin edilmektedir. En üst seviyede CPI2, yıkama işlemlerinde dağılımı artırmak veya karşı akım uygulamak amacıyla kullanılan ultrasonik bakım gibi Tekstil Sektörüne yönelik Mevcut En İyi Teknikler (BAT) üzerinde genel bir gözden geçirmeyi de kapsamaktadır. Araç talimatlar verir ve en uygun çözümü seçmeyi kolaylaştırır. Tavsiye edilen tedbirlerin uygulanmasından sonra, yapılan çalışmaları göstermek için fabrika CPI2-Bronz, Gümüş-hatta Altın seviyesine ulaşabilir.

FABRİKA POTANSİYELİ
Önceki deneyimler gösteriyor ki oldukça kolay tedbirler alarak enerji verimliliği kolaylıkla %10 veya daha fazla oranda artırılabilir. Örnek verecek olursak, Türkiye’deki bir kot pantolon fabrikası CPI2 öz değerlendirme sürecine katıldı ve enerji maliyetinde %18’lik bir azalma elde etti. Bu fabrikanın aldığı tedbirler; kazanlar için geliştirilmiş bir ısı geri kazanım sistemi kurulumunu, servo parçalara verimli motorları eklemeyi ve basınçlı hava sistemlerine yönelik gelişmiş bir sızıntı kontrolünü uygulamayı içermekteydi. KPI2’de yer alan diğer bir fabrika ise Türkiye’de kadın gömlekleri üzerine faaliyet gösteren bir hazır giyim üreticisiydi. Sistematik bir KPI2 analizinden sonra, bu basit önlemlerle% 20 oranında enerji maliyetlerini azaltmayı başardı. İyileştirme işlemleri aydınlatma, ütü ve personel eğitimi üzerine uygulanmıştı.

TÜRKİYE’DE KANITLANMIŞ BİR SİSTEM VE BAŞARILI BİR GİRİŞİM
KPI2; Çin, Bangladeş ve Türkiye dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkede geliştirme süreci bo

yunca test edildi. Alınan dönütler uygulandı ve iyileştirilmiş kullanılabilirlik yönleri, yerel dillere çeviriler ( Türkçe’ye tam bir çevirisi yapıldı!) ve özel olarak tasarlanmış içerik sisteme dahil edildi. Systain şirketi proje müdürü Christian Dietrich, şu yorumda bulundu: “Bu araç tamamen üreticilerin ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış.”

400’DEN FAZLA FABRİKAYA YÖNELİK ATÖLYE ÇALIŞMASI
“Gelişim ekibinin sıkça gerçekleştirdiği fabrika ziyaretleri her bir tekstil ve ayakkabı fabrikasının enerji tasarruf tedbirlerine yönelik potansiyelini ortaya çıkardı” diyor Dietrich. Ele alınan konular genellikle basınçlı hava sistemi, ışıklandırma ve dikiş makinaları gibi elektrikli makinaların iyileştirilmesine yöneliktir. Gelişmiş fabrikalar bile en az maliyetle enerji verimliliğini en iyi şekilde kullanabilir. Örneğin herhangi bir fabrikada meydana gelebilecek basınçlı hava sistemindeki sızıntılar yalnızca fabrika içini dolaşarak saptanabilir. Bu tür sızıntılar önemli ölçüde enerji kaybına sebep olmaktadır. Dünya çapında 400’den fazla fabrika KPI2 atölye çalışmalarında yer almıştır. Bu yıl Mart ayında gerçekleştirilen son atölye çalışmasında fabrikaların yanısıra satın alma acentelerine de KPI2 tanıtılmıştır. Bir sonraki atölye çalışmaları bahar aylarında İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirilecektir.

DÜŞÜK MALİYETLE KOLAY KATILIM
KPI2 girişimiyle elde edilen sonuçlar sürekli devam eden bir gelişim süreci içinde fabrikaları desteklemeye yöneliktir. Ölçeklendirilebilir, düşük maliyetli bir araçtır ve sağlayacağı gider tasarrufunun çok daha altında bir fiyat olan 499 Dolar’a tam bir KPI2 platformu elde etmek mümkündür. Bu da KPI2’yi etkili ve güçlü bir araç haline getirmektedir. Dietrich durumu, “Bu girişim önde gelen bir çevresel program olma kapasitesine sahiptir.” diyerek özetliyor. Ayrıca Dietrich, fabrikalar, markalar ve hatta paydaş firmalardan gelen heyecan verici dönütlerden sonra, su kullanımını iyileştirmek gibi ileri düzeyde çevresel performans göstergeleri uygulanacağını belirtiyor. Öyle görünüyor ki KPI2, üretici firmaların yararına işlemler yapmasının yanısıra çevre korumasını yönetilebilir hale getiren bir yaklaşım ortaya çıkardı

About img

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...