Home / Boyama / TAD’ın konusu naylon boyama ve kumaş tasarrufu

TAD’ın konusu naylon boyama ve kumaş tasarrufu

Linkedin

12Tekstil Araştırmaları Derneği, Sonbahar etkinliklerine devam ediyor. Yaptığı İpek, Dijital baskı, Yumuşatıcılar ve Enzimler, Yuvarlak örgü konulu etkinliklerinden sonra Naylon boyama kimyasalları ve konfeksiyonda kesim teknikleriyle kumaş tasarrufu konularını anlattı.

Yapılan etkinlikte Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı Ekrem Hayri Peker, derneğin faaliyetleri ve önümüzdeki, dönem yapacağı çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Peker, ünlü felsefeci Kant’ın; “Düşünmeye cüret edin” sözüyle konuşmasına başladı.

Daha sonra dernek üyesi Kimya Mühendisi Ayla Küçükdalyan naylon boyamada nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Küçükdalyan, naylon 6 ve naylon 6.6 arasındaki farklara değindi. Boya öncesi kumaşların mutlaka fikse olması gerektiğini aksi takdirde boya sonrası büyük problemlere yol açacağını belirtti. Her iki naylonun farklı fikse dereceleri olduğunu ve buna dikkat edilmediğinde geri dönülmez hataların doğabileceğini belirtti. Bazı kimyasalların bu liflere zarar verdiğini, depolama şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini, soğuk kırık oluşmamasının önemli olduğuna değinen Ayla Küçükdalyan, bu kumaşların boyadan önce yıkanması ve haşıllarının sökülmesi gerektiğini, boyama sıcaklıklarının farklı olduğunu ve düşük sıcaklıkta olduğunu söyleyerek sunumunu bitirdi.

Dernek üyesi Kimyager, A Grubu İSG Uzmanı Dilek Uzatıcı, kimyasalları taşırken, depolarken ve kullanırken karşılaşabileceğimiz tehlikeleri ve bu konuda çıkan tüzükleri anlattı

Uzatıcı; Tehlikeli madde ve karışımlarının güvenli kullanımı için:

-Etiket Bilgisi

-Güvenlik Bilgi Formu

-İş sağlığı ve Güvenliği sistemine Dayalı bilinçli bir kullanım yönteminin belirlenmesinin işletmeler için çok faydalı olduğunu belirtti.

Dernek üyesi CAD-CEM uzmanı Halil Vatansever ise kesimde klasik bakış açısından

vazgeçerek, farklı kesim tekniklerinin geliştirilmesi gerektiğini belitti. Farklı uygulamalarla boyalı kumaşlarda %10 civarında tasarruf edilebileceğini belirtti. Kumaşlarda dönmeyi görmek için kumaşın ortasından değil, iki uçundan çekme testi alınmalı, kumaşı iyi tanıyıp, ona göre kalıp çizilmesi gerektiğini önerdi. Vatansever, kumaşın stabilitesine göre top halinde veya kumaş arabalarına sallanarak konfeksiyona verilmesinin uygun olduğunu, kumaş sarım makinelerinin kumaşları uzatmaması gerektiğini bunun için uygun makinelerin alınmasını ve bu makinelerin sık sık kontrol edilmesinin önemini vurguladı. Likralı viskon kumaşların buharlanmasının faydasını anlatarak sunumunu bitirdi.

Etkinlik bitiminde Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı Ekrem Hayri Peker, derneğin 2015 yılının ilk yarısında yapacağı çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

About editor

Check Also

Brückner to develop very positively after a short period of restraint in the Turkish market

LinkedinBRÜCKNER, established more than 70 years ago by Kurt Brückner, father of today’s owner Regina ...