Home / Genel / Rekabetin yolu inovasyondan geçiyor

Rekabetin yolu inovasyondan geçiyor

Linkedin

İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen “İnovasyonun Bugünü ve Yarını” konulu toplantı İTO Eminönü Binası Meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Başta TEMSAD Başkanı Adil Nalbant, dernek üyeleri, sanayici ve yatırımcı iştirak etti. Konferansta konuşan Kuralay, değişimin çok hızlı olduğuna değinerek birçok kimsenin çocukluk yaşlarda öğrendiği mesleklerin, günümüzde geçerliliğini yitirdiğini anlattı. Türkçe’de ‘’yenilik’’ anlamına gelen inovasyonun, Ar-Ge’nin daha geniş kapsamlısı olduğunu belirten Kuralay, günümüzde her alanda kendisini hissettiren inovasyonun ana malzemesinin zihinsel emek olduğunu ifade etti. Yeni fikirleri seslendirme, projelendirme ve uygulamaya koymanın kişisel ve kurumsal bir cesaret gerektirdiğini aktaran Kuralay, bu yeni fikirlere açık olmayan kurum ya da kuruluşların geride kalmamasının mümkün olmayacağını bildirdi. İsrafil Kuralay, İTO olarak inovasyon konusuna çok önem verdiklerini, bu amaçla inavosyon kurslarına başladıklarını ve İstanbul’daki iş adamlarının inavosyon ihtiyacını tespit etmek amacıyla bir çalıştay düzenlemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

 

“İNOVASYON REKABET GÜCÜNÜ YÜKSELTİYOR”
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Boğaziçi Hizmet Merkezi Müdürü Serhat Öztürk ise, günümüzde, ülkelerin rekabet gücünün, geleneksel sanayileşme yaklaşımının tersine, teknolojilerin üretime yansıtılmasına ve inavosyon yapabilme yeteneğine bağlı olduğunu söyledi. Rekabet avantajını sürdürebilmek için, etkinlik ve maliyetin işletmelere taşıdığı getirilerin daha da üzerinde, artık yeni pazarlar oluşturabimek  , müşterilere daha fazla katma değer sağlamak ve küresel ölçekte daha fazla inovasyon yapabilmek gerektiğini aktaran Öztürk, KOBİ’lerin ayakta kalması için inovasyona önem vermesi gerektiğini kaydetti. Ar-Ge ve inovasyonun birtakım risk ve zorluklar da içerdiğine değinen Öztürk, “Mikro boyutta düşünüldüğünde işletmeler için inovasyon, verimliliği ve karlılığı artıran, yeni pazarlara girilmesini ve mevcut pazarın büyütülmesini sağlayan çok önemli bir rekabet aracı olmasının yanı sıra, makro anlamda da verimli, karlı ve rekabet gücü yüksek işletmelerin faaliyet gösterdiği ülkeler/ekonomiler kalkınır, gelişi ve küresel ölçekte rekabet avantajı kazanır” diye konuştu.

“İNOVASYON HEDEFİ OLMAYAN İŞLETMENİN YAŞAMA ŞANSI YOK”
Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Büyükdere de Türkiye’de yenilikçi fikirlerin sayısının ve kalitesinin gün geçtikçe arttığını söyledi. Büyükdere, şöyle devam etti: ‘’İnovasyon hedefi olmayan, kendini yeni fikirlerle rakibinin önüne geçiremeyen hiçbir işletmenin yaşama şansı, katma değer üretme ve karlılığını artırma şansı kalmamıştır. İleri teknoloji üreten ülkeler arasına katılma ve inovasyon çabasında sanayiciler, teknoparklar ve üniversite öğretim üyeleri el ele vermeli ve ülkemizin değeri olan sanayicilerimizin, yatırım alanlarında uluslararası rekabet edebilirliğini artırmaları sağlanmalıdır.

About editor

Check Also

Milyarlık Pazara ‘Teknik’ Atak

LinkedinBu yıl ‘Futuretex İstanbul’ markası adı altında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ...