Home / Yazarlar / Moda trendleri ve kültürel zenginliğimiz

Moda trendleri ve kültürel zenginliğimiz

Linkedin

2011 Yılında önümüzdeki yılların moda renkleri ve esintileri konulu iki toplantıya katıldım.
Yabancı kökenli konuşmacılar önümüzdeki yılların gözde renkleri; bu renklere ilham veren
kültürler ve doğal güzellikler slayt gösterisi şeklinde dinleyicilere gösterdiler. Anlatanlar
esin kaynağı olarak Latin Amerika ülkeleri,Meksika ve İtalya’yı örnek gösterdiler. Ülkemizde moda ve takı tasarımcılığı hızla gelişiyor. Yurt içinde ve dışında modacılarımız defileler düzenliyorlar. Bazı ünlü mağazalar modacılarımızın kreasyonlarına yer ayırıyorlar. Ülkemizde tasarım konusunda eğitim veren bölümler hızla artıyor. İlk paranın icat edildiği, altın sikkelerin basıldığı bu topraklarda mücevher yapımı binlerce yıldır sürmektedir. Altın borsasını ve altın rafinerisinin kurulmasından sonra ülkemiz dünyanın önde gelen işlenmiş altın ihracatçıları arasına girmiştir. Tekstil sektörümüzün dünya pazarlarındaki yerini zaten biliyoruz. Avrupa’nın ikinci büyük tedarikçisiyiz. Bütün bu güzellikleri gölgeleyen tek şey fasonculuk ve taklitçilikten kurtulmamızdır. Özgün ürünler tasarlayıp dünya pazarlarını yönlendirmekte yetersiz kalmamızdır.

Milli eğitimimiz geçlerimizin sadece yenilikçiliğini önlemiyor, körü körüne batı kültürünü aşılıyor. Gençler kendi kültürlerini, yerel kültürleri küçümsüyor. Televizyon kanallarının, müzik sitelerinin yaydığı tek tip kültürel bombardıman bütün bunların üstüne tüy dikiyor. Ülkemiz sekiz bin yıldır yüzlerce medeniyete, binlerce kültüre ev sahipliği yaptı, yapıyor. Çayönü’ndeki kazılarda çıkan yedi bin yıl öncesine ait kilim desenleri bugünde dokunmaya devam ediyor.

Antik çağ, Roma, Selçuk ve Osmanlı eserlerine Anadolu’nun her yöresinde rastlamak olası.
Taş işçiliğinin, ağaç işçiliğinin, demir işçiliğinin en güzel örneklerini ülkemizde görmek mümkün. Bursa’daki Etnografya müzesine, Uluumay Müzesine gidenler, kadınlar için yapılmış tepelik, kemer ve takılardaki ihtişamı yakından görebilirler. Ağaç oymacılığımız hakkında bilgi edinmek isteyenler ülkemizin ilk kaşık müzesi olan Hüsnü Züber Müzesini ziyaret edebilirler. Sadece Anadolu’ya özgü yüzlerce kumaş çeşidi var. Şile bezi, abası, şayağı, ipekleri… Bütün bu değerlerimiz tasarımcılarımızın, modacılarımızın emrinde. Bugün yabancılar gelip Hitit, Urartu, Osmanlı devleri takılarını inceleyip tasarımlarında kullanıyorlar. Kültürel zenginliğimizi tüm dünya modacılarımıza tanıtmalıyız. Bunun içinde tekstildeki birliklerimiz, kurumlarımız en kısa sürede bu kültürel zenginliklerimizi kayıt altına alıp modacılarımıza sunmalıyız. Bizi farklılaştıracak olan, rakiplerimizin önüne geçirecek olan kültürel zenginliğimizden doğacak olan tasarımlarımızdır.

About img

Check Also

Pamuk ve Kriz Yönetimi

Linkedin Pamuğun teknik uygulamaları, kriz yönetimi senaryolarında uygulama buluyor. Son zamanlarda, Hindistan’ın en büyük petrol ...