Home / Yazarlar / Komşudaki Yangın…

Komşudaki Yangın…

Linkedin
Adil NALBANT
TEMSAD Başkanı

Geçen hafta internete gördüğüm “HALEP KAPALI ÇARŞISI YANDI” haberine oldukça üzüldüm… Tabi komşumuzda devam eden bu büyük iç savaş ve yıkım çok acı ve kelimelerle ifade edilemez. İnşallah bu problem bizlere de sıçramadan en kısa sürede sonuçlanır diye dua etmekten başka çaremiz yok. Halep’e gidenler mutlaka kapalı çarşıyı da görmüştür. Unesco’nun dünya tarihi listesindeki bu çarşıyı ilk gördüğümde sanki bir zaman tünelinde eskilere gitmiş oldukça etkilenmiştim. Sene 1999 (Milenyuma bir var) “affınıza  sığınarak” Eşeklerle taşımacılık yapılıyor ve İnsanlara çarpmadan o kadar hızlı hareket ediyorlar ki şaşırıp kalmış ve o hali epeyce bir seyretmiştim. İnsanlar, kumaş satan mağazalar, yerdeki taşlar bile doğaldı.

Halep’te beni etkileyen en önemli özelliklerinden biri de kentin tarihi bir tekstil kenti olması idi. Şehre girişte küçük bir anıt ve anıtta tarihi bir dokuma tezgahı. Bu bize çok şeyler anlatıyor. Binlerce yıllık bir tekstil şehri, tekstille yoğrulmuş ve tekstille yaşayan bir şehir. Güneydoğu bölgemizde (Gaziantep, Maraş, Adana gibi illerimizde) tekstilin kökeninde mutlaka Halep’le ilgili bir şeyler bulabilirsiniz. Sadece tekstil değil kültürümüzün bir parçası oralardandır. Bizim Malatya kayısılarının Halep’ten geldiği fakat Malatya’da çok daha iyi geliştiği söylenir.

1999 ITMA Paris sonrası yapılan fuarlarla ve makinacı arkadaşlarımızın gayretleriyle 5-10 yılda boyahanelerini % 65 Türk malı makinalarla çalışan, tekstil makina ve aksesur ihracaatımızda ilk başlarda olan bir komşumuzun düştüğü bu durum, bizleri daha çok insani yönden kaygılandırıyor. Halep Sanayi ve Ticaret odaları ile oradaki yakın dostlarımızla ilişkilerin gelişmesi için çok güzel çalışmalar yaptığımız bu insanların bir çoğundan haber alamıyoruz. Haber aldıklarımızın çoğu Mısır’da veya Türkiye’deler. Sadece Halep değil buradaki yıkım, Suriye’nin her yerinde. Kutsal mekanlarda, siviller, kadın çocuk ayrımı gözetilmeden bir kıyım var. Dedelerimin bir sözü vardı “Allah açlıkla, yoklukla,  düşmanla terbiye etmesin” buradaki durum daha da kötü bir iç savaş. Bir an önce bu savaşın bitmesi dileğiyle.

Saygılarımla …

About editor

Check Also

Pamuk ve Kriz Yönetimi

Linkedin Pamuğun teknik uygulamaları, kriz yönetimi senaryolarında uygulama buluyor. Son zamanlarda, Hindistan’ın en büyük petrol ...