Home / Yazarlar / Kombucha çayı …

Kombucha çayı …

Linkedin
Prof.Dr.Cevza CANDAN

Kombucha çayı ; şeker ve maya yardımıyla fermente edilerek üretilen bir tür içeçek. Çay; sirke, B vitamini ve diğer bazı kimyasal bileşikler içeriyor.

Hazımsızlık, kanser vs gibi sağlık sorunlarına fayda sağladığı söylense de bu değerlendirmeleri destekleyen bilimsel verilerin varlığından bahsetmek henüz mümkün görünmüyor. Bununla beraber, Asya ve Doğu Avrupa’da pek çok insanın yüzlerce yıldır bu çayı yapmak üzere bakteri kültürleri kullandığı biliniyor. Fermentasyon sonunda içeceğin üst kısmında yüzer halde selülozik bir tabaka oluşuyor ve bu tabakanın çay içilmeden önce kaldırılıp atılıyor.

Bilim adamları bu yüzer selülozik plağın; fermantasyonu sağlayan bakteriler için havadaki oksijene ulaşım aracı olduğunu düşünüyor… Buraya kadar oldukça sıradan bir oluşum değil mi? Ancak, tasarımcı Suzanne Lee’nin yenilikçi yaklaşımıyla bu bakteri plağının şık giysilere (bu benzersiz koleksiyon “BioCouture” olarak biliniyor) dönüştürülebiliyor olması ve hatta çay fermantasyonu ile elde edilen selülozik yapının, bio-reaktörlerin kullanımıyla yakın gelecekte pamuğa alternatif bir malzeme olabileceği yönündeki görüşler, anılan oluşumu sıradanlığın çok ötesine taşıyor. Zamanınız olursa, internette Kombucha giysiler üzerine hazırlanmış videoları izlemenizi öneririm. Genel anlamda çaya olan saygınızın artacağına eminim:-))))

Saygılarımla,

About editor

Check Also

Pamuk ve Kriz Yönetimi

Linkedin Pamuğun teknik uygulamaları, kriz yönetimi senaryolarında uygulama buluyor. Son zamanlarda, Hindistan’ın en büyük petrol ...