Home / İplik / Karacasu Tekstil Core Spun ipliğiyle sektörde büyüyor

Karacasu Tekstil Core Spun ipliğiyle sektörde büyüyor

Linkedin
Karacasu Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı / Mehmet Arifoğlu

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Karacasu Tekstil, farklı ürün seçenekleri ve uygun fiyatlarıyla sektöre hizmet sunuyor.

Kalitede istikrarın ardından hızla gelişen iplik üretim teknolojilerine yenilikler katarak çığır açmaya devam eden Karacasu, dokuma, örme, denim, çorap, trikotaj ve ev tekstili sektörüne üretim yapıyor. Karacasu Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arifoğlu ile çalışmaları ve sektörün
durumu hakkında konuştuk.

Firmanız ve portföyünüzde bulunan iplik çeşitleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?
“Karacasu Tekstil olarak biz, 1996 yılından bu yana toplam 35.000 metrekarelik üretim alanı ile 20 ülkeye ihracat yapmaktayız. Kalite anlayışımızdaki istikrarımızı hızla gelişen iplik üretim teknolojilerine yenilikler getirerek devam ettiriyoruz. Karacasu Tekstilin üretiminde Ne 4- Ne 60 arası karde ve penye iplikleri ve Ne 4- Ne 40 arası open-end iplikler yer almaktadır.Ana hammaddemiz pamuk olmakla beraber bambu, tencel, viskonlu karışımlı iplikler de üretmekteyiz. Karacasu Tekstil Core Spun ve Slup’lı iplikleri ilk üretenlerden biri olması nedeni ile iç ve dış piyasada bu özelliği ile tanınır. İpliklerimiz denim sektörü başta olmak üzere ağırlıklı olarak dokuma, havlu ve ev tekstili üreten firmalar tarafından tercih edilmektedir.”

Invista ile olan işbirliğiniz size ne gibi avantajlar sağladı ve LYCRA® elyaf ürün tercihindeki sebebiniz nelerdir?
“Invista ile olan işbirliğimiz uzun yıllar önce, Corespun diye bir ipliğin varlığından haberimiz olması ile başladı. Biz Core Spun iplik üretmek için gecemizi gündüzümüze katar çalışırken, güzel bir tesadüf ile Kahramanmaraş’ı ziyaret için gelen Amerikalı işadamları arasında INVISTA™ firmasından giyim bölümü Türkiye ve Ortadoğu müdürü ile tanışmak fırsatımız oldu. Kendisine üretimle ilgili sıkıntılarımızı paylaştığımızda, bizlere INVISTA™’nınüreticilere verdiği teknik desteklerden bahsetti ve teknik bölümleri ile iletişime geçmemizde yardımcı oldu. INVISTA™’nın İstanbul’daki teknik bölümü bizlere sağladığı laboratuvar desteği sayesinde,
numunelerimiz çok kısa sürede Hollanda’daki merkez laboratuvara ulaşıyor ve sonuçları bizlerle paylaşılıyordu. Sağladıkları teknik destek sayesinde üretim süreci hızlandı ve pek çok sorun önceden çözüldü.Bizim için çok büyük bir avantaj sağladı, başarımızın hızlanmasında ve kalitemizin yükselmesine büyük katkıları oldu. Kısa sürede LYCRA® ASSURED belgesini de almamız firmamızın tanıtımı için büyük katkılar sağladı, bir tek teknik destek değil pazarlama süreçlerimizde de destek sağlamış oldu.Zamanla iş birliğimiz arttı ve gelişti, LYCRA® elyaf bizim ilk çalıştığımız elastandı ve LYCRA® elyaf kullanmak alıcılarımız açısından da bir kalite güvencesi olarak görülüyordu.LYCRA® elyafı hem bizim iplik üretimimizde hem de kullanıcılarımızın kumaş üretiminde tüm üretim süreçlerinde sorunsuz ilerlememizi sağladı.”

Değişen müşteri talepleri doğrultusunda ne gibi yenilikler sunuyorsunuz ve LYCRA® elyaf ürün ile elde edilen gipe ipliğin, müşterilerin tercihindeki rolü nedir?Globalleşen rekabet ortamında avantajlarınız nelerdir?
“Firmamızın ürün çeşitliliğini müşteri talepleri oluşturmaktadır. Müşteri talepleri bizim farklı ve yeni ürünleri geliştirmemizde temel unsur olmuştur. Şu an portföyümüzde 116 çeşit iplik bulunmaktadır. Bizler için sürekli Ar-Ge desteği sağlayan ve yeni kapılar açan INVISTA™’nın sağladığı avantajlar bizim için çok değerlidir. Sağladıkları ürün çeşitliliği bizlere üretimde ve pazarlamada pek çok avantaj sağlamıştır, bununla birlikte INVISTA™’nın yenilikçi yapısı ve sürekli getirdikleri ürün inovasyonları sayesinde verimliliğimiz artarak rekabetçi güç kazanmamızda önemli bir rol oynamıştır. Trend öngörüleri konusunda da danışmanlık veren INVISTA™, bizlerin pazarın ne yöne gittiğini anlamamızda ve ürünlerimizi gelecek olan talepler doğrultusunda geliştirmemizde büyük avantajlar sağladı.”

İplik üretiminde firmanızın yeri ve konumu nedir? İplik üretiminde LYCRA® elyafın önemi ve katma değeri hakkında neler söylemek istersiniz?
“Firmamız devamlı yeni kaliteli ve üstün ürünler piyasa sürerek, sektördeki imajını ve rekabet gücünü artırmayı sürdürmektedir. Ekru core spun üretiminden sonra boyalı core spun üretimi ile çalışmalarımızı geliştirdik bu sayede birçok firmayı ithalata dayalı üretimden kurtardık. Önümüzdeki günlerde LYCRA® T400® elyafı ile ürettiğimiz ürünleri piyasanın beğenisine sunacağız. Projeksiyonlarımız yakın gelecekte bu serinin LYCRA® elyaflı ürünler kadar talep ve beğeni gören ürünler arasında yer alacağı yönünde. İlk üretim yaptığımız yıllardan beri gözlemlediğimiz, LYCRA® elyaflı ürünlerin rahatlığı ve sağlamlığı nedeniyle tüketiciler için tercih sebebi oluşudur. Üretici açısından bakıldığında da ise bu işbirliğinin bizlere pazarda rekabetçi bir avantaj sağladığıdır. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan LYCRA® elyaflı ürünler tüketici için tercih sebebi bir özellik olarak geniş bir kullanım sayısına ulaşmıştır. Son tüketici bu konuda artık daha bilinçli ve aldıkları ürünlerde LYCRA® marka ve kalitesini arıyorlar.”

Çevre, insan sağlığı ve sürdürülebilirlik firmanız için ne ifade ediyor?
“Çevre ve insan sağlığı hepimizin ortak sorumluluğudur, konunun önemi ve ciddiyetinin farkındayız. Firmamız adına örnek vermek gerekirse arıtma tesisi kuran ilk iplik fabrikalarından biriyiz.”

İplik sektörünün önemli sorunları ve çözüm önerileriniz nelerdir?
“İplik sektöründeki en önemli sorunların başında hammadde sıkıntısı yer almaktadır. Ülkemiz dünyanın en kaliteli pamuğunu üretmesine rağmen yeterli üretim yapılamamaktadır. Dışa bağımlılık devam ederken, yanlış tarım politikaları sonucu çiftçimiz pamuk ekiminden uzaklaşmaktadır. Daha etkin destekler sağlana bilinir örneğin 1-1,2 T L/kg destekle üretim artırılabilir. Dışa bağımlılığı azaltarak 1,50 USD’lik pamuk 5,00 USD olarak yurt dışına satılması hedeflene bilinir. Diğer bir sorun ise amacından sapmış olan destek politikası; çalışamayana verilmesi gereken destekler çalışmayana da verilmesinden ötürü, doğan iş gücü bulma sıkıntısı. Aynı zamanda, maliyetlerin yüksekliği, işçilik üzerindeki ağır vergi yükleri, yüksek enerji fiyatları da sektöre olumsuz olarak yansımaktadır. Kazançtan vergi alınması sistemi yerine daha üretimin başında alınan dolaylı vergiler sanayicimizi rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Avrupa, Rusya ve Arap Ülkelerini dikkate aldığımızda 1,5 milyara yakın bir nüfusun ortasında olan ülkemizin özellikle tekstilde çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tekstilde uzak doğunun bir merkez olduğunu kabul ediyoruz ancak bir diğer önemli merkez ise Türkiye’dir.”

About editor

Check Also

Cerrahiye yönelik yüksek teknoloji örgü

LinkedinÖrme kumaşlar, örneğin sütür malzemeleri, herni cerrahisi (fıtık onarımları) için yamalar, yapay bağlar, örgü greftler ...