Home / Teknik Tekstiller / Güncel gelişmeler çerçevesinde tekstil teknolojileri

Güncel gelişmeler çerçevesinde tekstil teknolojileri

Linkedin

“Güncel Gelişmeler Çerçevesinde Tekstil Teknolojileri” sempozyumunun altıncısı TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube tarafından Gaziantep Zeugma Kongre ve Kültür Merkezinde başarıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yapılan TMO Güney Bölge Şube Yönetim Kurulu başkanı Mustafa Dağlı ve TMO Yönetim Kurulu Başkanı Melike Anıl Bingöl’ün açılış konuşmaları ile başladı. Toplam 27 firma tarafından desteklenen sempozyumda, alanlarında uzman akademisyen ve firmalar tarafından toplam 19 bildiri sunuldu ve sempozyum içerisinde, “Tekstilde Kullanılabilecek Destekler” konulu ve uzman 6 konuğun katılıp soruları cevaplayacağı bir panel düzenlendi. Bursa Teknik Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından yönetilen panele

Sanayi Bakanlığı, KOSGEB, İpekyolu Kalkınma Ajansı, BOSSA ve
Sun Holding’den uzmanlar katıldı. Panelde dinleyicilere, sektörel olarak kullanılabilecek destekler aktarıldı ve soru-cevapla sona erdi. Panelin ardından etkinliğe, boyahane atık suları, yeni enerji sistemleri ve Türk tekstil makinelerinin sektörel durumları ile ilgili bildiriler ile devam edildi.

 

TEKSTİL MAKİNALARININ SEKTÖREL DURUMU

 

Sempozyumda konuşan TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, Türk tekstil makinalarının sektörel durumu hakkında bilgi verdi. Nalbant, “Türk tekstil makina ve aksamları sektörünün ihracatı 1999 yılında 27 milyon USD iken on yılda on kat büyüyerek 2009’da 270 milyon USD’ye 2011’de ise 296 milyon USD çıkarak ülkemiz bu 24 milyar USD’lık sektör içerisinde ihracat yapan 14. ülke konumuna gelmiştir” dedi. Sektörümüzün son 10 yıllık ihracatı göz önüne alındığında en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Hindistan, Bangladeş, Almanya, Mısır, İran, Özbekistan, Suriye, İngiltere, Pakistan ve Fransa’nın olduğunu söyleyen Adil Nalbant, “2010 ve 2011 yılları için bakıldığında Suriye ve Pakistan’ın yerini yeni yatırımların yapılmaya başlandığı Rusya ve Etiyopya’nın aldığı görülmektedir. 2010 yılında 272 milyon USD olan ihracatımız 2011’de % 9,6 artarak 296 milyon USD olmuştur. Sektörümüzün 2012 yılı için hedefi 350 milyon USD’dir. Dünya’da ihraç edilen her dört makinadan biri Çin’e diğeri de ABD, Hindistan, Almanya veya Türkiye’den birine gitmektedir. 2002-2011 arasında yapılan 15 milyar USD’lik ithalatımızın % 25’ini iplik, % 20’sini örgü ve % 15’ini dokuma makinaları oluşturmaktadır. Cari açık en az terbiye makinalarında verilmektedir” şeklinde konuştu. Türk tekstil makine sektörünün gelişmesi konusunda önerilerde bulunan Nalbant, şunları söyledi. “İlk adım olarak tekstil sektörüne yönelik alınan ithalatta koruma önlemlerinin benzerinin tekstil makina ve aksamları sektörüne uygulanması gerekmektedir. Koruma altına alındığında üreticilerimiz rahat bir nefes alabilecek ve bu esnada kendilerini geliştirme fırsatı bulabileceklerdir. Kalitesini standart haline getireceğini taahhüt eden şirketlere kalite belgelerini almalarında, kalifiye insan kaynağını istihdam etmelerinde, Ar-Ge faaliyetlerinde, sektörel Organize Sanayi Bölgeleri inşaa etmelerinde ve enerji, hammadde ve benzeri girdi maliyetlerinin düşürülmesinde yardımlar yapılmalıdır. İthalatımız GTİP bazında incelendiğinde dışa bağımlı olduğumuz makinalar açıkca tespit edilmektedir. Bu bağımlılığı ortadan kaldırabilmenin yolu yerli üretimin teşvik edilmesinden geçmekte olduğuna inanıyoruz.

 

SEKTÖRLE İLGİLİ BİLDİRİLER 

 

Öğle yemeği sonrasında iki salonda eş zamanlı olarak devam eden etkinlikte, Teknoloji Salonundaki İplik oturumunda; Rotor İplikçiliğinde Devrim Autocoro 8, Tekstilde Seramiğin Önemi, İplik Katlama ve Aktarma Makineleri, Direct Twist Makinesi, Halı İpliğinde Heat-Seat Fikseleme, Dokuma oturumunda; Haşıl ve Haşıllama, Hava Jetli Dokuma Makinelerindeki Gelişmeler ve ITMA 2011 Fuarında Sergilenen Dokuma Makinelerindeki Teknolojik Gelişmeler konularında bildiriler sunuldu. Terbiye ve Kimyasallar Salonunda ise; Yumuşatıcılar ve Uygulama Örnekleri, Mükemmel Beyazlık, Kaplama Teknolojileri, Su ve Enerji Tasarrufları, Silikon Esaslı Kimyasallar ve Mikrokapsül uygulamaları konulu bildiriler sunuldu. Kongre etkinlikleri gün boyunca toplam 485 katılımcı tarafından izlendi. Bunların 455’i akademisyen, firma ve sanayi temsilcileri, 30’u ise etkinlik için görev alan mühendis ve öğrenci arkadaşlardı. Sempozyum sonunda tüm katılımcılara Katılım Belgeleri verildi, sabah 09:30 da başlayan etkinlik saat 18:00’de sona erdi.

About img

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...