Home / Teknik Tekstiller / Clariant Tekstil Üretiminde Su Tasarrufu Çabalarını Destekliyor

Clariant Tekstil Üretiminde Su Tasarrufu Çabalarını Destekliyor

Linkedin

Özel kimyasallar alanında bir dünya lideri olan Clariant, firmasının su tasarrufuna yönelik ipuçları ve teknolojilerini geçtiğimiz ay içinde haber bülteninin özel baskısında yayınlayarak, sürdürülebilir tatlı su yönetimine yönelik tekstil endüstrisinin çabalarını desteklediğini göstermiştir.

Birleşmiş Milletler’in Dünya Su Günü olarak kutladığı 22 Mart 2013, Greenpeace Örgütü’nün “Detox” Kampanyası veya sektörün markaları ve perakendecileri tarafından başlatılan Tehlikeli Kimyasallarla Sıfır Temas için Ortak Yol Haritası örneklerle su kıtlığına dikkat çeken girişimlerden bazılarıdır. “Her Damla Önemlidir– azaltılmış su tüketimi için kimyasal çözümler” başlıklı yayın da su kıtlığına dikkat çekmekte olan ve sürekli olarak bir ivme kazanan küresel çabalara katılmayı arzulayan tekstil üreticilerine rehberlik sağlamaktadır. Yayında ve Clariant web sitesinde gösterilen yeni ONE WAY Değerlendirme Çizelgeleri, Clariant’ın çığır açan teknolojileriyle, su ve enerji tüketiminde, kimyasal kullanımında, sürede, karbondioksit emisyonlarında ve BOİ/KOİ (biyolojik oksijen ihtiyacı/kimyasal oksijen ihtiyacı) oranında, konvansiyonel proseslere kıyasla elde edilebilecek yüzde bazlı tasarrufları örneklerle göstermektedir.

Clariant’ın benzersiz ONE WAY sürdürülebilirlik araç kutusu tekstil millerine, üreticilere, markalara ve perakendecilere, çevrebilim ve ekonominin ortak hedeflerini bağdaştırmayı amaçlayan ürünler ve proseslerin seçimlerinde yardımcı olacak güvenilir veriler ve ölçümler sağlamaktadır. Değerlendirme Çizelgeleri aşağıda sıralanan çarpıcı tasarruf potansiyellerini vur gulamaktadır: • Konvansiyonel denim boyama proseslerine kıyasla su tüketiminde %92 ve enerji tüketiminde %45’e varan potansiyel kazanç imkânı sağlayan ödüllü bir boyama prosesi olan “Advanced Denim” (İleri Denim) teknolojisi; • PES/CEL Karışımlarına yönelik konvansiyonel prosese kıyasla %45’e varan daha düşük CO2 emisyonu ve %50’ye varan daha az su kullanımı elde edilmesine katkı sağlayan “SWIFT” kontinü boyama prosesi; • Karşılaştırmalı proseslere kıyasla enerji tüketiminde %43 ve su tüketiminde % 25’e varan azalma sağlayan “Ultra düşük flote oranlı selülozik boyama” prosesi; • Kesikli işlemlerde klasik kasar proseslerine kıyasla suda %50, enerjide % 40 ve sürede %50’ye varan tasarruflara imkân sağlayabilen “BLUE MAGIC” prosesi.

Clariant’ın teknolojilerinin küresel su tasarrufu çabalarına sağladığı katkı halihazırda kendini göstermiştir. Clariant, 2012 yılı içinde, henüz dünya kot üretiminin oldukça küçük bir parçasında kullanılan, İleri Denim (Advanced Denim) teknolojisinin tahmini 700 milyon litre suyu tasarruf ettiğini hesaplamıştır. Ve şirket kesinlikle kendi öğretileri doğrultusunda hareket etmektedir: Clariant, 2012 Mayıs’ında, bu zamana kadar tekstil işletmelerine yönelik bir ilk olduğuna inandığı, sürdürülebilir atık su arıtma (SET) tesisini faaliyete geçirmiştir. Tesis, Jamshoro, Pakistan’da yerleşiktir.

Clariant Tekstil Kimyasalları Bölümü, Pazarlama Müdürü, Emrah Esder, konuyu “ONE WAY araç kutusu aracılığı ile tekstil endüstrisinin daha fazla kaynak tasarrufu sağlamasını teşvik etmek ve desteklemek için elimizden gelenin fazlasını yapmak için çabalıyoruz. Yeni mevcut teknolojilerin, markaların ve perakende satıcılarının daha fazla sürdürülebilirlik için gereksinimlerine ne derece yardımcı olduğu konusunda –kontrollü maliyet düzeyinde- en ince ayrıntısına kadar şeffaf ve güvenilir veriler ortaya koymaktadır,” diye yorumladı.

About editor

Check Also

Bridge of Weir, yaşam döngüsü analizini yayınladı

LinkedinVe dünyada bunu gerçekleştiren ilk otomotiv deri üreticisi olmayı başardı… Dünyanın en saygın lüks otomobil ...