Home / Genel / ‘Beyaz altın’dan vazgeçilmez

‘Beyaz altın’dan vazgeçilmez

Linkedin

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Pamuk Üretiminin Geleceği” konulu 2.Ulusal Pamuk Zirvesi, Şanlıurfa Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. 500’ü aşkın sektör temsilcisinin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan UPK Başkanı Barış Kocagöz, pamuğun ekonomik ve sosyal açıdan Türkiye’nin stratejik ve vazgeçilmez tarım ürünü olduğunu vurgulayarak “Ülkemiz pamuk üretimi için en uygun doğal koşullara sahiptir.

 

Üretmiş olduğumuz pamuğu kullanacak dünyanın sayılı tekstil konfeksiyon üretim kapasitesi devlet teşvikleriyle kurulmuştur. Bu nedenle uzun vadeli ve sürdürülebilir bir pamuk politikasını kurgulamak kamunun ve sektörün tüm paydaşlarının görevidir” diye konuştu.

Kocagöz, 2001 yılında 922 bin ton ile en yüksek seviyesine çıkan Türkiye pamuk üretiminin 2005 yılından itibaren hızla azaldığına dikkat çekti ve 2009 yılında en dip seviyeye gerileyen üretimin son iki sezonda arttığı bilgisini verdi. Ulusal Pamuk Konseyi olarak 2011 yılında pamuk üretiminin 720 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Kocagöz, “ 2001 yılında % 4,3 olan dünya pamuk üretimindeki payımız, 2009 yılında % 1,7’ye gerilemiştir.

2011 yıllında da % 2,6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Pamuk üretimimizdeki bu gerileme ekim alanlarındaki azalmanın doğal bir sonucu olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu. Türkiye’nin Çin’den sonra dünyanın en büyük pamuk ithal eden ülkesi haline geldiğini ve 2000-2011 yılları arasında pamuk ithalatı için 12 milyar döviz harcandığını belirten Kocagöz, “Sahip olduğu uygun klima ve arazi varlığı ile GDO’suz pamuk üretiminin yapıldığı ülkeler arasında en verimli pamuğu üreten ülkemizin pamuk üretiminden vazgeçme lüksü bulunmamaktadır.

Dahası hiçbir alternatif ürünle pamukta elde ettiğimiz katma değeri üretmemiz mümkün değildir” dedi. Elimizdekini iyi değerlendirmeliyiz Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; GAP Bölgesi ve Şanlıurfa’da bulunan pamuk üreticilerinin sorunlarını anlatarak, çırçır fabrikası sahiplerinin destekleme alamadığını ve onlara üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi.

Başkan Kaya; “Türkiye pamuk üretimi son yıllarda her yıl düşme göstermiştir. 2010-2011 sezonu itibariyle Şanlıurfa tek başına lif pamuğun (balya) % 40,1’ini gerçekleştirmektedir. Bu artışa rağmen Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010-2011 sezonunda Türkiye 729 bin ton pamuk ithal etti ve bunun karşılığı 2 milyar doların üzerinde döviz ödedi. Ülkemiz pamuk üretiminde kendi kendine yeter bir ülke durumuna gelmek zorundadır.

Tekstil sanayi için pamukta kendi kendine yeter ülke olmak zorundayız. Özellikle gelişmiş ülkelerde organik pamuktan yapılan tekstil ürünlerinin tercih edilmesi sebebiyle, organik pamuk üretimi ülkemizde teşvik edilmeli ve artırılmalıdır” diye konuştu. Kaliteyi birlikte artıracağız Zirveye katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 8 ülkenin dünyada üretilen pamuğun yüzde 87’sini karşıladığını belirterek, Türkiye’nin pamuk üretiminde ilk üç sıraya girmesini hedeflediklerini söyledi.

Uslu; “Daha güçlü ve verimli bir üretim mekanizması için aynı zamanda ihraç malı olan pamuğun kalitesini birlikte arttıracağız” dedi. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise sulamaya açılan alanlar üzerinde durdu. Suruç’ta yeraltı sularının çekilmesi üzerine dağılan çiftçinin tekrar toparlanmaya başlandığını belirten Akman, pamuğun Urfa çiftçisini tekrar ayağa kaldıracağını vurguladı.

Dünyanın en iyi teknikleri ile tarım yapacaklarının altını çizen Akman, “Bu işi adam gibi yapmanın zamanı geldi. Bu yıl beyaz altın pamuk Çukurova’yı ve Ege’yi ihya etti. Şanlıurfa’yı da ihya edecek ve farklı bir şekilde ayağa kaldıracaktır” dedi. Pamuğu sevmek zorundasınız Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise; Pamuğun Şanlıurfa için çok önemli olduğunun altını çizerek “Şanlıurfa’da siyasetçi ya da vali iseniz pamuğu sevmek zorundasınız” dedi.

Sulama kanallarının taşıdığı su miktarı ve sulama metotları üzerinde duran Vali Güvenç, Kuyu suları ile sulama yapan çiftçilere seslenerek, çiftçiye sürekli sübvansiyon talebi bulunmak yerine sulama yönteminin değiştirilmesini önerdi. Vahşi sulama sonucu büyük felaketlerin ortaya çıktığını aktaran Güvenç, yeraltı, yağmurlama ve damlama sulama ile yaklaşık yüzde 40 enerji tasarrufunun söz konusu olduğunu söyledi. Sulama kanalları aracılığı ile 3 Kızılırmak debisinde suyu toprakla buluşturduğunu aktaran Güvenç, yılsonunda Mardin ve Suruç sulama kanallarının da tamamlanacağını müjdeledi.

Pamuk sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren zirveye Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu ve Yahya Akman, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Yılmaz çırçır fabrikası sahipleri ve çevre illerden gelen Ticaret Borsası başkanları ve çiftçiler katıldı.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Özelinde GAP bölgesi pamuk sorunları, Türkiye’de ve Dünyada ve pamuğun pamuklu tekstilin genel durumu, Türkiye pamuk üretimindeki gelişmeler, sıkıntılar ve çözüm önerileri ve pamuk üretiminde sürdürülebilirlik, Ulusal pamuk üretimi ve politikaları ve Türkiye tekstil ve konfeksiyon dış ticareti konuları tartışıldı.

 

About editor

Check Also

Milyarlık Pazara ‘Teknik’ Atak

LinkedinBu yıl ‘Futuretex İstanbul’ markası adı altında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ...