Home / Genel / Avrupa’lı Türk tekstilini nihayet farketti

Avrupa’lı Türk tekstilini nihayet farketti

Linkedin
Avrupa’lı Türk tekstilini nihayet farketti

Türk ihracatçısına bugüne kadar randevu bile vermeyen Avrupalı perakendeciler nihayet yeşil ışığı yaktı. El Corte Ingles, Blanco, Blancheporte gibi onlarca firmadan ilk siparişini alan birçok hazır giyimci var…
HAZIR giyim siparişlerini Türkiye’ye kaydıran yabancı markaların sayısı giderek artıyor. H & M, Zara, Marks & Spencer, Adidas, Puma gibi markaların yıllardır Türkiye’de üretim yaptırdığını biliyoruz. Şimdi ise daha önce Türk üreticilere randevu bile vermeyen markalar da Türkiye’ye tercih etmeye başladılar. Bunlar arasında İspanya’dan El Corte Ingles, Blanco, Neck & Neck ve Grupocortefiel; Fransa’dan ise Tape a l’oeil ve Blancheporte gibi yüzlerce mağazası olan firmaları görmek mümkün…
Hazır giyim üreticilerini bugüne kadar peşlerinden koşturan bu firmaları ülkemize yönelten birçok faktör var. Bunlardan belki de en önemlisi Uzakdoğu’da, daha doğrusu Çin’de iç piyasanın büyümesi. Çinli üreticiler kendi piyasalarında artan talebi karşılamak için Avrupalı hazır giyimcilere daha az kapasite ayırmaya başladılar. Diğer taraftan, Çin’de maliyetlerin artması da Avrupalıları yeni arayışlara yöneltip siparişlerini Türkiye’ye kaydırmalarını sağladı.
Bir başka faktör de Türkiye’de euro kurunun artması. Euro’nun 2.30 TL’nin üzerinde seyretmesi, fiyat rekabeti açısından ihracatçıların elini güçlendirdi. Hazır giyim ihracatçıları bu sayede yıllardır yakındıkları “fiyat tutturamama” sorunundan bir miktar da olsa kurtuldular.
İHKİB’in hedef pazar stratejisi
Yabancıları Türkiye’ye çeken en önemli faktörlerden biri de hiç kuşkusuz İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) yurtdışında gerçekleştirdiği aktif pazarlama faaliyetleri. İhracatçıları 2010 yılından bu yana Danimarka, İspanya ve Fransa’da yüzlerce perakende grubunun üst düzey yöneticisiyle bir araya getiren İHKİB, böylece birçok firmanın ilk kez Türkiye’ye sipariş vermesini sağlamış oldu.
İHKİB Hedef Pazarlar ve Pazarlama Stratejileri Komitesi Başkanı Mustafa Gültepe, bu ziyaretlerde bugüne kadar Türk ihracatçılara bırakın sipariş vermeyi randevu taleplerine dahi olumlu yanıt vermeyen şirket yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarının altını çiziyor.
Gültepe’nin verdiği bilgilere göre, İHKİB’in geçen eylül ayında İspanya’ya düzenlendiği geziye 20 hazır giyim ihracatçısı katılmış. Bu firmaların patronları 80’e yakın İspanyol şirketin yöneticileriyle bir araya gelmiş. Gültepe, bu firmaların çoğunun bugüne kadar Türkiye’de üretim yaptırmadığını ya da çok az miktarda alım yaptığını vurguluyor. Ardından da yurtdışına yönelik yeni pazar çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Önümüzdeki mart ayında 25 firmanın katılımıyla İtalya’ya gideceğiz. 70-80 firmayla görüşmeler yapılacak. Aralarında bugüne kadar Türkiye’de üretim yaptırmayanlar da var. Kurlar bu seviyelerde seyrederse 2012’nin ekim ayında ABD’ye de geniş katılımlı bir heyetle gitmeyi düşünüyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak ABD pazarından bugüne kadar ciddi bir pay alamadık. Bunda kurların düşük olmasının da etkisi oldu. Şu anda Uzakdoğu ülkeleriyle fiyat rekabeti konusunda avantajlıyız. Bunu değerlendirmek istiyoruz.”
EURO, rekabet avantajı sağladı
Yüzünü Türkiye’ye çeviren firmalardan ilk siparişini almayı başaran ihracatçıların listesi hayli kalabalık. Bunlardan biri de Amir Tekstil. Örme kumaştan yılda 1 milyon 200 bin parça kadın, erkek ve çocuk dış giyimi üreten bu firmanın, aralarında Lotto, Evans, Tchibo, BHS gibi Türk hazır giyimcilerin yabancısı olmadığı 20’ye yakın müşterisi var. Bu firmalar arasına ilk kez Ordipol (Polonya), Manfred Hegler (Almanya), El Corte Ingles (İspanya), Roberto Verino (İspanya) ve Guide London (İngiltere) da katılmış.
Amir Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Ojalvo, yeni müşterilerin siparişlerinin adet bazında şimdilik küçük olduğunu, ancak bu firmaların Türkiye’ye yönelmesinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Ojalvo’ya göre de bazı firmaların siparişlerini ilk kez Türkiye’ye yönlendirmesinde en önemli etkenlerden biri euro kurunun yükselmesi. Ojalvo, coğrafi olarak Avrupa’ya yakın olmanın getirdiği hızlı teslimat yapabilme avantajına sahip olan ihracatçıların kurlar sayesinde fiyat konusunda da rahatladığına işaret ediyor.
BMR Tekstil ise çoğu İskandinav olmak üzere Avrupa’nın önde gelen firmalarına lisanslı üretim yapıyor. Yıllık ihracatı yaklaşık 9 milyon euro. Aralarında Replay, Bestseller, Chasin ve Paul & Frank’ın da bulunduğu bu firmalara örme kumaştan tişört, svetşört, bermuda pantolon, pijama gibi dış giysi tedarik eden şirketin şu anda 15 müşterisi var. Bunların bir kısmı Türkiye’de ilk kez üretim yaptıran firmalar.
Avrupa’daki durgunluğun etkisi
BMR Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buzacıoğlu, Avrupalı firmaların yıllık siparişleri içinde Türk hazır giyimcilerin payının giderek arttığını ifade ediyor. Buzacıoğlu, bunu daha çok Avrupa’daki durgunluğa bağlıyor:
“Avrupalı perakendeciler depolarında çok fazla mal bulundurmak istemiyor. Bu nedenle de siparişlerini azalttılar. Bize 2-3 hafta sonra teslim edilmek üzere sipariş geliyor. Eskiden 10 bin adet olan siparişler 3 bine indi. Hem adetler azaldı hem de sipariş verdikleri ürünlerin birim fiyatı düştü. Çünkü parayı pahalı ürünlere bağlamaktan kaçınıyorlar. Dolayısıyla müşteri sayımız artıyor ancak ciromuzda bir artış yok.”
Yeni müşteri edinenler sadece dış giyim üreticileri değil elbette. Çorap üreticileri de bu gelişmeden paylarını almaya başlamış. Örneğin dünyaca ünlü Alman erkek giyim firması Hugo Boss, artık çoraplarını da Türkiye’de ürettirmeye başlamış. Akın çorap Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yarkın, Hugo Boss’la 6 ay önce çalışmaya başladıklarını belirtiyor.
Siparişlerini Akın Çorap’a firmaya kaydırmayı planlayan bir başka perakende grubu da El Corte Ingles. İspanya’da yüzlerce mağazası bulunan şirket, çorap siparişi vermek için bu sıralar Akın Çorap’la görüşmeler yapıyor.
2009 yılından bu yana başta İskandinav ülkeleri olmak üzere Avrupa’dan ciddi siparişlerin geldiğini söyleyen Fatih Yarkın, ABD pazarına da yeniden girmeye çalıştıklarını belirtiyor:
“Üretimimizin yarısını 2003 yılına kadar ABD’ye ihraç ediyorduk. Amerika’da 10 civarında müşterimiz vardı. TL’nin aşırı değerlenmesi yüzünden bu pazarı kaybettik. Dolar kurunun şu anki seviyelere çıkması bu pazara girmemizi kolaylaştırıyor. ABD’ye yeniden ihracata başlayabiliriz.”
Siparişlerini Türkiye’ye kaydıran firmalar
Cricket & Co
Suncity
Tape a l’oeil
Blancheporte
El Corte Ingles
Blanco
Neck & Neck
Grupocortefiel
Cortefiel
P&H
Springfield
Women’Secret
Flamenco
Trucco
Tutto Piccolo
Hoss Introqia
Gant
Ordipol
Manfred Hegler
Roberto Verino
Guide London
Yurtdışından sipariş alan bazı firmalar
Aycem Tekstil
Talu Tekstil
Mithat Giyim
Amir Tekstil
Akın Çorap
BMR Tekstil
Vigos Tekstil
Murat Çorap
Mameks
İnnoteks
Casa Tekstil
Akenna Tekstil
Beyhan Tekstil
Big Blue
Hobi Çorap
Hürteks
Tekstüre Çorap
Ultra Çorap
Acar Tekstil
Alkış Tekstil
Apaçi Tekstil
BCS Tekstil
Berat Tekstil
Bisa Giyim
Setre Giyim
Mantosan Giyim
Benteks
Paşahan Tekstil
Platin Gömlek
Sasafur Deri
Garderobe Giyim
Menteks
Özbey Men/Para Dergisi

About img

Check Also

15. SolarEX İstanbul Solar Sektöründe Milyonlarca Dolarlık Yatırımlara Ev Sahipliği Yapacak!

LinkedinGüneş enerjisi ve teknoloji ürünleri sektörünün ihracat platformu ve merkezi, Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası ...