Home / Güncel / Akıncıların başarısı

Akıncıların başarısı

Linkedin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2011 yılı ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,17 artışla 134 milyar 571 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleşti.
2010 yılı ihracatı 113 milyar 883 milyon 219 bin dolar düzeyinde gerçekleşmişti.TİM, 2011 yılı ihracat rakamlarını, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı basın toplantısında açıkladı. TİM verilerine göre, 2011 yılı Aralık ayında Türkiye’nin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 12 milyar 69 milyon 125 bin dolar oldu. Zafer Çağlayan, 2011 verisiyle kriz öncesi döneme dönmüş olduklarını belirtti. Çağlayan aynı zamanda, Aralık ayındaki ihracat artışının son 37 yılın en yüksek Aralık ayı artışı olduğuna dikkat çekti.
BU REKOR GÜL BAHÇESİNDE KIRILMADI
Çağlayan, böylece 2002 yılında 36 milyar dolardan alınan ihracatın 9 yıl içinde 3,7 katına taşıyarak 134 milyar doların üzerine çıkartmış olduklarını belirterek, “Her şeyin öncesinde şunu söylememe izin verin. Bu ihracat rakamı ile bir rekor kırılmış oldu. İkincisi, Türkiye 2008’de 132 milyar dolar ile kırdığı rekorun ardından başlayan kriz öncesine dönmüş oldu. Bu sebeple bu başarıda katkısı olan başta ihracatçılarımız olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi. Teşekkürü öncelikle ihracatçıların hak ettiğini kaydeden Çağlayan, “Çünkü bu rekor ihracatın gül bahçesinde değil, siyasal ve ekonomik buhranlarla sarsılan, rekabetin had safhaya ulaştığı barut fıçısına dönmüş kritik coğrafyalara ihracat yapanların eseridir” diye konuştu.
TEŞVİK MEKANİZMASI LAZIM
Çağlayan, Türkiye’de üretimi olmadığı veya yeterli olmadığı için dışarıdan ithal edilen ürünlerin artık Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir teşvik mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bununla birlikte, teşvik sistemi üzerinde yapılan çalışmanın bugün toplanacak olan Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) sunulacağını, EKK’nin konuyla ilgili eleştirilerini, önerilerini aldıktan sonra da son şekli verilerek Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirterek, “İnşallah bu ay sonuna kadar teşvik sistemini açıklayacağız” dedi. Çağlayan, Suriye’nin yerine alternatif olabilecek geçişler üzerinde çalıştıklarını, bu çerçevede, deniz yoluyla Mısır ve Ürdün’ün alternatif geçiş olarak kullanılacağını bildirdi.
HEDEFİN ÇOK ÜZERİNDEYİZ
Çağlayan ile birlikte rakamları açıklayan Türkiye İhraçatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 500 milyar dolarlık ihracat stratejisinde yıllık yüzde 12’lik artış hedefi varken, yüzde 18,5’lik bir artışın yakalandığını belirterek, ‘’Bu hedefin yüzde 50 üzerine çıktığımızın en güzel belgesi’’ dedi. İlk olarak bir sivil toplum kuruluşunun kamuyla birlikte bir vizyon ortaya koyduğunu bildiren Büyükekşi, TİM’in kamuoyuna umut aşıladığını ve ülkenin motivasyonunu yükselttiğini kaydetti. 2011 yılının son derece başarılı geçtiğini vurgulayan Büyükekşi, yüzde 18,2 artışla 134,6 milyar dolarlık yeni bir cumhuriyet rekoru kırıldığını söyledi. Bu rakamın son derece önemli olduğunu, çünkü Avrupa krizle boğuşurken, Kuzey Afrika’da, Suriye’de halk hareketleri olurken Türkiye’de bu rekorun kırıldığını bildiren Büyükekşi, şöyle konuştu: ‘’500 milyar dolarlık ihracat stratejisinde yıllık yüzde 12’lik artış hedefi varken, yüzde 18,5’lik bir artışı yakaladık. Bu hedefin yüzde 50 üzerine çıktığımızın en güzel belgesi. 2000 yılında Türkiye’nin ihracat rakamı 27 milyar dolar, bugün ulaştığımız rakam 134,6 milyar dolar. Daha çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. 1923 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı 50 milyon dolar, şu andaki ulaştığımız rakamın geçen seneki iş günü rakamına bakıyoruz, 250 iş gününe bölüyoruz, her iş gününde 540 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Çalışma saati olan 8 saate bölüyoruz, 67,5 milyon dolar. Yani cumhuriyetin kuruluş tarihinde bir yılda
gerçekleştirdiğimiz ihracattan fazlasını şu anda 1 saatte yapıyoruz. Bu gerçekten Türkiye adına çok önemli bir gurur vesilesi.’’
AFRİKA’NIN KALBİNİ FETHETTİK
TİM Başkanı ayrıca “Afrika Ülkelerine ihracat zamanıdır dedik, Kara Kıta’nın kalbini fethettik. 2011 yılında Afrika ülkelerine ihracatımız rekor düzeyde artış kaydetti” diye konuştu. 2011 yılında ülke bazında en fazla ihracat yaptığımız 3 ülke Almanya, Irak ve İtalya oldu. Almanya’nın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 10,41 olurken, ihracatımız geçtiğimiz yıla göre yüzde 21 artış göstererek 13,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılında ihracatımızın önemli oranda arttığı ülkeler arasında yüzde 124 artış oranı ile Malta, yüzde 75 ile Hong Kong, yüzde 74 ile Slovenya, yüzde 69 ile Güney Kore, yüzde 49 ile Fas, yüzde 46 ile Brezilya, yüzde 38 ile Ukrayna yer aldı.
AR-GE’YE ÖNEM VERMELİYİZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedefinde milli gelirin yüzde 3’üne yakın Ar-Ge harcaması yapmanın olduğunu, asıl hedefin de bunun en az yüzde 60’nı özel sektörün yapması olduğunu söyledi. Bundan sonraki hedefin ihracatın ağırlığından ziyade değerini artırmak olduğunu vurgulayan Büyükekşi, ihracatın teknoloji yoğunluğunun ve değerinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Temel meselenin satılan malları daha az enerji ve daha ileri teknoloji içerecek şekilde üretmek gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, ‘’Türkiye’nin imtihanı budur. Türkiye’nin sırat köprüsü budur’’ diye konuştu. Rekabet gücünün artırılmaya ihtiyacının olduğunu ifade eden Büyükekşi, Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların son 10 yılda 50 kat arttığını, ama başlangıç noktasının yetersiz olduğu ve ekonomi hızlı büyüdüğü için hala milli gelirin yüzde 1’ine ulaşamadığını bildirdi. Şirketlerin Ar-Ge ve inovasyonu iş modelinin başına koyduğunda rekabet gücünün artacağını, ihracatın pahalı hale geleceğini anlatan Büyükekşi, ‘’Bu yolda ilerlerken, her sektörde katma değerin oluştuğu alanların teşvik edilmesine ihtiyaç var. Her sektörde, iş kolunda yüksek katma değerin oluştuğu yerler var. Hükümetimizin yeni teşvikleri katma değerin oluştuğu alanlara vermesini istiyoruz. Cari açığı düşürecek, ara malını içerde üretecek teşviklere ihtiyaç var’’ diye konuştu.
2012 ZORLU GEÇECEK
Tüm makro göstergelerde, 2011 yılını tüm dünyada kıskanılacak bir performansla kapatıldığını ifade eden Büyükekşi, ‘’Ancak 2012 tüm dünyada olduğu gibi bizim için de oldukça zorlu geçecek. Bazı kurumların Türkiye 2012 büyüme beklentilerinin oldukça karamsar olduğunu görüyoruz. Biz bunun gerçekleşme ihtimalini zayıf olduğuna inanıyoruz. Türkiye büyümede ve ihracatta yakaladığı momentumu 2012 yılında da sürdürecektir’’ dedi. Küresel ekonomide gelişmelere bağlı olarak kurlarda yüksek dalgalanma beklenmediğini ifade eden Büyükekşi, kurlardaki yüksek oynaklığa karşılık olarak ihracatçıların, hedge fırsatlarının değerlendirilmesini gerektiğini söyledi.

About img

Check Also

Kardem Tekstil moda devleri için Mimaki TS55-1800 ile üretim yapıyor

LinkedinDünyaca ünlü markalara konfeksiyon üretimi yapan Kardem Tekstil, dijital baskı avantajlarına Mimaki’nin fiyat/performans odaklı TS55-1800 ...